Sutra otvaranje izložbe rukopisa prikupljenih iz orijentalnih zbirki

Kultura 12. jul 202112:21 > 12:22 0 komentara
BKC

U okviru Festivala Baščaršijske noći bit će postavljena Izložba rukopisa prikupljenih iz orijentalnih zbirki bosanskohercegovačkih arhiva, muzeja i biblioteka, s akcentom na fond orijentalne zbirke Zavičajnog muzeja u Visokom.

Autorica izložbe je Mubera Pulo, viša kustosica u JU „Zavičajni muzej“ Visoko. Izložba se organizuje u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko, a bit će otvorena u utorak, 13. jula, u Galeriji JU „Bosanski kulturni centar KS“, u 11 sati. Promotorica na otvorenju će biti, dr. Ramiza Smajić.

Izložba će biti postavljena do 18. jula, a posjetioci će imati priliku da vide (skenirane, ili fotografisane) primjerake originalnih rukopisnih dokumenata, deftera i knjiga na orijentalnim jezicima i arebici koji datiraju iz druge polovine 19. i početka 20. stoljeća, s osvrtom na administrativnu povezanost Visokog i Sarajeva u periodu s kraja Osmanskog i početka Austrougarskog perioda.

BKC
BKC
BKC
BKC

Izložba prezentira pisane spomenike i građu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine pohranjenu u javnim i privatnim kolekcijama, muzejima, arhivima i bibliotekama, nastalu u periodu Osmanske i Austro-Ugarske uprave.

Riječ je dvodimenzionalnim eksponencijalnim jedinicama: dokumentima, defterima i knjigama datiranim u period druge polovine 19. i početka 20. stoljeća, pisanim na domaćim i orijentalnim jezicima i pismu. Neki od njih pisani su karakterističnim pismom za bosanskohercegovačko podneblje i jezik, arebicom, nastalom usljed društveno-političkih promjena i specifičnih kulturno-historijskih uslovima na našem tlu.

BKC

Za razliku od štampe, izložbeni materijal tematski predstavlja rukom pisanu riječ – sadržajno kontekstualiziranu u vjerskom, ili administrativnom smislu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!