Sve spremno za 74. Cannes Film Festival, Spike Lee predsjedava žirijem

Kultura 05. jul 202117:12 0 komentara

Sve je spremno za 74. izdanje Kanskog filmskog festivala. Za Zlatnu palmu na ovogodišnjem festivalu takmiči se 24 filma.

Filmski radnici se raduju kako kažu povratku u normalu, no, obavezna je distanca kao i poštivanje epidemioloških mjera. Upravo zbog korona virusa prošlogodišnje izdanje filmskog festivala je otkazano, a ovogodišnje je sa maja pomjereno na juli.

Za Zlatnu palmu ove godine se takmiči 24 filma, a u utrci su i četiri filma čiji su autori žene.
Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova. Američki reditelj Spike Lee je predsjednik žirija, a većinu članova žirija, sa pet kontinenata, čine žene.

Spike Lee je prvi afroamerikanac na mjestu predsjednika žirija ovog prestižnog festivala. Američka glumica i rediteljka Jodie Foster je počasni gost ceremonije otvaranja festivala i primiće počasnu Zlatnu palmu.

Ruskom reditelju Kirilu Serebrenikovu zabranjeno je napuštanje ruske teritorije i zbog toga neće moći da prisustvuje samom festivalu. Reditelj je osuđen u junu prošle godine na tri godine uslovnog zatvora i novčanu kaznu zbog pronevjere državnog novca.

Prestižna Zlatna palma, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji će proglasiti pobjednika.

Organizatori su postavili mjesto za vakcinisanje i centar za testiranje u blizini održavanja festivala.

Iako nošenje maski više nije potrebno na otvorenom širom Francuske, učesnici festivala i dalje moraju nositi maske u zatvorenom prostoru.

U nedjelju su postavljena tri velika platna na kojima se nalazi predsjednik žirija ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu, reditelj Spike Lee.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!