Svečano otvorena FEDRA, najstariji teatarski festival u BiH

Kultura 14. jul 202115:41 > 15:41 0 komentara

Svečano je otvoreno 49. izdanje najstarijeg teatarskog festivala u Bosni i Hercegovini FEDRA. Amaterska pozorišta iz Banja Luke, Trebinja, Bugojna, Visokog, Živinica i Laktaša našli su se u takmičarskoj selekciji. Osim predstava u sklopu festivala biće upriličeni okrugli stolovi ali i radionice.

Osnovan daleke 1959. godine u Travniku kao republički festival najboljih amaterskih predstava u Bosni i Hercegovini, festival FEDRA je godinama lutao po bh. gradovima, da bi se osamdesetih godina stacionirao u Bugojnu. Ovaj najstariji teatarski festival u našoj zemlji ima dugu i bogatu tradiciju.

“Amaterski pozorišni festival u BiH je vrlo dinamičan, vrlo aktuelan, vjerujte da sam na ovom festivalu vidio ponajbolje predstave u životu. Tako da, jako je važno da se skrene pažnja na ovaj festival, jako je važno da on opstaje, da se razvija, dinamizira… 49. izdanje, do godine jubilej, sigurno jedan od značajnijih jubileja u BiH” – kazao je direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.

FEDRA – 550 predstava

“Ono što je važno istaknuti jeste da je na festivalu do sada održano 550 predstava, posjetilo više od 10.000 pozorišnih stvaralaca i po nekim procjenama preko 160.000 gledalaca je posjetilo ovaj festival” – dodao je direktor festivala FEDRA Mirza Idrizović.

“Mislim da bilo koji grad se ne bi posramio ovim festivalom. Prevenstveno zbog tradicije a onda i zbog domaćina, same atmosfere. Ja sam rodom iz ovog grada, odrastao sam uz ovaj festival i to je bio jedan razloga da upišem glumu, da je završim, te da nastavim posao u tom nekom profesionalnom smislu” – istakao je Senad Milanović, reditelj i glumac.

Osim predstava, festival ima i brojne druge sadržaje poput okruglih stolova, radionica ali i izložbi. Ove godine, priliku da predstavi svoje djela imao je akademski slikar iz Mostara, Dario Pehar, koji kroz ovaj ciklus provlači bijelog medvjeda, koji simbolizira zbunjenost i ugroženost klimatskim promjenama.

“Nije slučajno da njegove slike dominantno tematiziraju slike sa Artika, slike bijelih medvjeda, slike tog nepreglednog prostora u kojem se jedno živo biće, bijeli medvjed, uvijek nalazi na rubu, rubu propasti, propadanja. Sve su to teme koje postavljaju važna, filozofska pitanja za ono što mi danas živimo, kuda idemo i kako to radimo” – izjavio je Krsmanović.

“Kao taj pojedinac i njegova izgubljenost u ovom vremenu, koje se zove antropocen i došlo je do toga da čovjek nikada do sada nije toliko utjecao na planetu zemlju kao u vrijeme antropocena” – kazao je autor izložbe, akademski slikar Dario Pehar.

“Kultura nam je bitna”

Po tradiciji, i ove godine je domaćin, teatar FEDRA, otvorio festival predstavom “Kerovi”, čiju režiju potpisuje mladi glumac Senad Milanović. On se osvrnuo na stanje u kulturi u svom rodnom gradu, koji iako ima najstariji teatarski festival u zemlji, odvaja mizarna sredstva za kulturu.

“Kultura nam je jako bitna, jeste da su sredstva jako mala, 0,4% se izdvaja za kulturu što je smiješno, ali važno je, to nas nekako drži, važno je za ovaj grad” – istakao je Milanović.

Da im je kultura jako bitna, to se najbolje vidi po posjećenosti ovog festivala, jer osim druženja, FEDRA festival afirmiše svoje stvaralaštvo i razvija teatarske vještine.

Direktor najstarijeg teatarskog festivala u BiH za narednu godinu je najavio još bogatiji sadržaj, sa više festivalskih dana a u planu je i monografija povodom 50. izdanja festivala FEDRA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!