Teatarski susreti u Brčkom: Ove godine predstave iz cijele bivše Jugoslavije

Kultura 26. okt 202220:29 0 komentara

Privode se kraju 39. Internacionalni teatrski susreti Brčko distrikta BiH. Osim brojnih predstava, tu je i bogat prateći program, a ove godine festival ima i nekoliko noviteta.

Susreti pozorišta u Brčkom u svojoj, gotovo pola vijeka, dugoj tradiciji mjenjali su svoje propozicije. Do sada su na festivalu mogle učestovati predstave koje su rađene prema domaćem tekstu, od ove godine to nije uslov.

“Na našim daskama od ove godine mogu igrati predstave iz cijele bivše Jugoslavije i nije nužno da se predstave igraju na domaći tekst, što znači da od ove godine imamo, odnosno imali smo, festival je otvorio Molierov “Škrtac” u izvođenju Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba”, kazala je Rubina Sarajlić – umjetnička direktorica susreta.

“Po mom mišljenju izuzetno dobro jer su se otvorile nove kreativne slobode, novi kreativni prostori iz kojih se predstave mogu pozvati i otvorile su se mogućnosti da se izbjegne segregacija kod opredjeljivanja nagrada za, kako najbolji dramski tekst, tako i za učinke u predstavama”, kazao je Vlado Kerošević – selektor susreta.

Predstave koje su u takmičarskom programu Susreta, konotiraju s vremenom u kojem živimo, otvarajući dijalog s publikom u okviru teme “Bolest društva” koja je moto ovogodišnjih Susreta, kazao je Kerošević.

“Nema reda, nema zakona. Bolest društva je akutna, teška, neizliječiva ukoliko se ovo ne dogodi. Imam utisak kao da ćemo svi morati postati distrikt kojim će neko sa strane uopravljati dok mi budemo učili osnovne elemente demokratije”, dodaje.

Pored brojnih predstava, publika u okviru 39. Teatrskih susreta u Brčkom, ima priliku uživati u brojnim drugim sadržajima, poput okruglih stolova, izložbi, promociji knjiga, a tu je svakako i program za one najmlađe.

“Dječije predstave posvećene našoj najmlađoj publici jer vrlo je važno da razvijaju ljubav prema teatru u ovom vremenu digitalizacije, pametnih telefona, pa tako tu gostuju predstave iz Centra za animaciju i lutkarstvo Banja Luka, Pozorište mladih Sarajevo, Gradsko pozorište Živinice i Lutkarsko kazalište iz Mostara”, kazala je Aleksandra Simić – koordinatorica pratećeg programa.

Ove godine predstavljeno je i digitalno izdanje Susreta od 2015. do 2022. godine.

Publika u okviru 39.izdanja festivala ima priliku da doživi estetsko-umjetnički šok od tematskog sadržaja predstava sa jedne strane, do žanrovske, stilske, idejno-estetske utemeljenosti, rediteljskih koncepcija i igre glumaca, sa druge strane, kazao je selektor Susreta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!