Teatrum memorije realizovan i u drugoj fazi: Predstavljena i arhivska građa

Kultura 19. okt 202218:17 0 komentara

Godinu dana nakon otvaranja prvog dijela izložbe "Teatrum memorije", kojom je obilježen veliki jubilej - 100 godina i rada Narodnog pozorišta Sarajevo, ovaj multimedijalni projekat realizovan je i u drugoj fazi. Na izložbi je predstavljena i arhivska građa u širem obimu.

Nakon prošlogodišnje postavke “Theatrum Memoriae”, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, došao je na ideju da se ta izložba proširi, što je za autora bio grandiozan projekat. Tako sada zidove kulturno historijskog spomenika krase Shakespeare, Molière, Čehov, Brecht… i drugi književnici čija su djela u proteklih 100 godina izvedena na sceni ove teatarske kuće.

“Neke od tih kompozicija su barokne prirode, one su ogromne i monumentalne. Čak i tih 200 fotografija koje smo iskoristili, one nam daju samo ključne trenutke te rijeke vremena. Svako desetljeće je koncipirano i vizualno i tekstualno“, rekao je Igor Vučak, kustos izložbe i autor projekta.

Na izložbi je predstavljena sama historija pozorišta – od tradicionalnije postavke prema avangardnim ostvarenjima. Posebno je obrađen ratni period. Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo je kazao da će se ovaj projekat nastaviti razvijati.

“Ideja je da na kraju sve ono što imamo iz arhivske građe digitalizujemo, da pretvorimo u multimedijske formate i da publika i gledaoci imaju priliku, na najsavremenijoj tehnologiji, da se upoznaju sa stogodišnjom historijom Narodnog pozorišta Sarajevo“, naveo je Mustafić.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Arhiv Narodnog pozorišta, pozorišne monografije, kao i arhivi teatraskih umjetnika, pružaju vrijednu arhivsku građu, te kroz više od 200 fotografija, možemo vidjeti prvake drame, opere i baleta.

“S obzirom da se radi o arhivskoj građi koja je originalna mi smo morali da studio pripremimo za te okolnosti, da sterilizujemo, pripremimo, tako da arhivska građa ostane netaknuta. Taj proces je bio dugotrajan ali sada možete da vidite te arhivirane i digitalizirane fotografije”, istaknuo je Romano Kuduzović, fotograf i dizajner.

U pripremi je i historijat Baleta, koji će obuhvatiti neke od ključnih trenutaka iz preko 70 godina postojanja ovog umjetničkog segmenta Narodnog pozorišta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!