“Toma” najgledaniji film u BiH, “Deset u pola” postavio rekord

Kultura 23. jan 202218:08 1 komentar
Film Deset u pola

Nakon ogromne krize koju je u kino industriji izazvala pandemija COVID-19 u 2020. godini, prema podacima za kina u Bosni i Hercegovini koje sakuplja i obrađuje Sarajevo Film Festival, u 2021. godini bilježi se trend oporavka kino tržišta.

Protekla godina se po broju gledatelja, ali i po zaradi, približila rekordnoj predpandemijskoj, 2019. godini, osim toga 2021. bilježi rekorde zahvaljujući regionalnoj i bosanskohercegovačkoj kinematografiji.

“2020.godina ogroman pad, bio je pad oko 70% i prema broju gledatelja i prema zaradi na Box officeu. 2021. godina pokazuje priličan oporavak tržišta kina u BiH. I zahvaljujući prije svega regionalnom filmu i domaćem filmu”, navodi Andrijana Copf, PR Sarajevo film festivala.

“To pokazuje poznatu činjenicu da je domaći sadržaj na domaćem tržištu kralj. Posebno kvalitetan domaći sadržaj. U ovom slučaju smo imali filmove koji su pogodili i najšire demografske grupe kao što je film “Toma” koji je zaista privukao sve generacije, “Južni vetar” mislim da je privukao mlađe generacije, “Deset u pola” je funkcionisao jako dobro u jednom dijelu BiH”, ističe Jovan Marjanović, filmski producent.

Marjanović dodaje i to da rezultat neće izostati ukoliko je film kvalitetan. A to pokazuju i podaci prema kojima je film “Toma” u bh. kinima u protekloj godini zaradio oko 1,2 miliona KM, “Deset u pola” našao na petom mjestu sa zaradom od preko 230 hiljada, dok je broj gledatelja premašio 35 hiljada. Film Dragana Bjelogrlića je u bh. kino salama pogledalo skoro 211 hiljada ljudi. No, Marjanović ističe da su svi domaći filmovi bili žrtva piraterije, što predstavlja veliki problem kreativnoj industriji.

“Piratske kopije su se pojavile na torentima, djelili su se i linkovi preko WhatsApp poruka, to je dio koji ugrožava proizvod, i kad bi to preračunali u izgubljenu dobit, to je ogroman novac. Tužno je što je vrlo teško procesuirati te stvari, iako u policiji imamo odjeljenja koja se bave cyber kriminalom. Nisam siguran da je ovo shvaćeno kao ozbiljan cyber kriminal, a kada pogledamo na koji način to pogađa prihode iz kreativnih industrija i onda shvatimo da zaista jeste”, kaže Marjanović.

Film Danisa Tanovića “Deset u pola”  je u protekloj godini zabilježio rekord kao najgledaniji domaći film u protekloj deceniji u bh. kinima.

“Broj gledatelja u odnosu na 2020. godinu veći je za oko 186 % dok je zarada na Box officeu veća za oko 225 % gledatelja, odnosno, ukupno je u bh. kinina u 2021. bilo 1.100.000 gledatelja”, otkriva Copf.

Projekcije na Sarajevo film festivalu su jasan pokazatelj da li će i koliko filmsko ostvarenje imati kino život. U BiH je trenutno aktivno 18 kina sa 65 dvorana i to u 11 gradova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare