Toma: priča životu, o pjesmi i smrti, jednog čovjeka, jednog vremena

Kultura 23. sep 202110:59 0 komentara

U banjalučkom kinu Palas sinoć je održana premijera filma Toma, režisera Dragana Bjelogrlića. Prisustvovali su joj glumci, režiser, scenarista filma.

Film koji govori o počecima, životu, karijeri velikana jugoslavenske muzike, oduševio je publiku, ali i novinare koji su imali priliku da film gledaju u pretpremijeri.

“Toma” je, navedeno je na press konferenciji prvi biografski film o velikim exYu zvijezdama. Prvi, ne i posljednji vjerovatno složio se i Dragan Bjelogrlić.

“Mislim da mi imamo vrlo autentičnu umjetničku scenu, bilo da se radi o folk muzici ili rokenrol muzici, bilo da se radi o našim pjesnicima, piscima… To je privilegija jednog ozbiljnog naroda, da radi filmske priče o takvim ljudima, a ne samo o vojskovođama, političarima, istorijskim ličnostima… Ja sad mogu da nabrojim odmah deset ljudi o kojima bi mogli da se naprave vrlo zanimljivi filmovi… Čuo sam priče da se spremaju filmovi o Džeju, ali i o Branku Miljkoviću”, rekao je Bjelogrlić.

Tomin život, od rodnog sela Pečenjevci kod Leskovca, gdje i upoznaje Silvanu Armenulić, istkan je tugom, bolešću, porocima, ali prije svega i posle svega – pjesmom.

Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
N1

U filmu se također pominju i velikani jugoslavenske scene: Cune Gojkovic, Tozovac, Lepa Lukić, Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Davorin Popović i drugi.

Film je sjetan i nostalgičan na “ono naše što nekad bejaše”, djeluje kao pomen nekada velikoj Jugoslaviji, životu, kafani, pjesmi…

U filmu glume Milan Marić, Tamara Dragičević, Andrija Kuzmanović, Petar Benčina, Sanja Marković, Paulina Manov, Milena Radulović, Mirjana Karanović, Vojin Ćetković, Marko Janketić. Scenario su pisali Dragan Bjelogrlić, Nikola Pejaković, Zoran Lisinac i Maja Todorović, a režiju potpisuje Dragan Bjelogrlić. Tomin glas u pjesmama posudio je Aco Pejović, a producent, pored Dragana Bjelogrlića je Željko Joksimović.

Scenarista filma Kolja Pejaković ističe da ga je za pisanje priče o Tomi Zdravkoviću, inspirisao film o Džoniju Kešu “Walk The Line”.

“Autori tog filma su uzeli jedan segment života Džonija Keša i kroz to prelomili čitav njegov život, što mislim da je jako pametan metod, i u tom smislu sam i ja uradio priču o Tomi… Dragan (Bjelogrlić) je tu priču proširio, ali je osnovna priča o Tomi i njegovom doktoru ostala nedirnuta, što je jako važno za ovaj film…”, navodi Pejaković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!