“Tragom bosanskih priča”: Izložba kao dokument bogate bh. povijesti

Kultura 09. feb 202219:10 0 komentara
N1

Bosanskoherecegovačka historija je iznimno bogata i ne smije pasti u zaborav. Poručeno je ovo sa Izložbe slika pod nazivom „Tragom bosanskih priča“ koja je otvorena u BKC Tuzla. Autor je Adil Mešanović iz Kalesije. On kroz akvarel na realističan način dočarava baštinu BiH.

Svaka slika posebna je priča i vezuju se u cjelinu pa i u onu pod nazivom „ Svjedoci prošlosti“ koja prikazuje nekropolu stećaka. Tu je i modernistički prikaz djevojke na Rimskom mostu.

“U suštini, dosta sam koristio u radu stare crno – bijele fotografije. Te motive stare mahale, stare avlije bosanske. U to vrijeme nisu postojali digitalne, kolor footgrafije. Nastojao sam na taj način da sačuvam i dam svoj doprinos da očuvam tradiciju kroz kolorističku prikaz”, objašnjava nam autor izložbe Adil Mešanović.

Način života, tradicija i običaji prikazani su kroz ljepote BiH, stare bosanske kuće, fenjere, sinije, lavore, džezve, bunare, ibrike, česme, čežnje pune poglede stare nene dok čeka nekoga. Međutim, tradicijski kodovi gube se razvojem novih tehnologija i modernim načinom života.

“Učim djecu da vole kroz motive naše bosnosti”

“Nove tehnologije uzimaju maha i uzimaju sve ono što je nekakva vrednota, kvalitet, empatija, toplina koja se upravo osjeća na ovim slikama Adila Mešanovića. Veoma malo ćete danas naći likovnih umjetnika koji rade realizam i koji rade akvarel”, naglašava promotor Srđan Vukadinović.

Ovakve slike su svojevrtsan dokument i dokaz dugogodišnje bogate povijesti koja je ostala na čuvanje mlađim generacijama.

“U mom ateelju ja djecu animiram i učim da vole kroz motive naše autohtonosti, naše bosnosti, naše tradicije, naše kulture nezaborava. Mi moramo da gajimo kulturu pamćenja . Da vide sve te motive koji su u našoj Bosni, koji su toliko lijepi”, ističe Fikret Jahić Vršanin, vlasnik škole slikanja.

“Ovo je jedan izuzetak koji bi se morao pokazati u mnogim bh.gradovima. Na jednoj stranni je tradicija i upoznavanje sa njom gdje je svaka od ovih slika posebna priča, a svih ovih 28 priča tvore jedna likovni roman koji treba da se čuva među koricama knjige ili u nekim vitrinama ili nekih seharama da se čuva i da se prenosi naraštajima i generacijama sa koljena na koljeno”, napominje promotor Srđan Vukadinović.

Više detalja u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!