Treći dan Juventafesta mladi pitaju koliko su odgovorni za vlastitu egzistenciju

Kultura 10. sep 202214:10 0 komentara
Juventafest

Takmičarski program trećeg dana 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest protekao je u znaku predstava „Kralj Ibi“ neformalne grupe „Kulturociklin“ iz Kruševca i R.U.R. Zagrebačkog kazališta mladih/Učilišta.

Publika je najprije u popodnevnim satima u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo imala priliku pogledati, ali i aktivno sudjelovati u predstavi „Kralj Ibi“.

Predstava rediteljice Sandre Maksimović postavlja niz pitanja o odgovornosti, pasivnosti i odsustvu htijenja za bilo kakvom akcijom o važnim pitanjima koja se tiču svakoga od nas.

Juventafest
Juventafest
Juventafest

Iz jednog drugog ugla, u Pozorištu mladih Sarajevo predstava R.U.R, koju je režirala Jadranka Korda-Krušlin, otvorila je slična pitanja – šta će se desiti ako roboti zamijene čovjeka u mjeri u kojoj ne očekujemo. Pitanje je jesmo li mi posljednji ili smo čovjekoliki roboti nezadovoljni gospodarima svijeta?

Srednjoškolci iz Kruševca i Zagreba odigrali su svoje predstave u sjajnoj atmosferi pred mnogobrojnom publikom, mahom svojim vršnjacima.

Pretposljednjeg dana festivala, 10. septembra, bit će odigrane preostale dvije predstave takmičarskog programa. U Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo članovi Teatra Pozitiv iz Ljubljane s početkom u 17:00 sati odigrat će predstavu „Nasprotja“, dok je „Naš razred“ u izvedbi Glumačkog studija Kazališta PLAY DRAMA iz Splita na sceni Pozorišta mladih Sarajevo u 20:00 sati.

Deseti Juventafest u organizaciji Udruženja „Medija – Art“ traje do nedjelje, 11. septembra, kada će van konkurencije biti odigrana predstava „Međuprostor“ Teatra mladih Travnik u koprodukciji sa Studio-teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, te dodijeljene Grand Prix i Specijalna nagrada žirija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!