Turisti preplavili grad: Počinje SFF, najveća filmska smotra u regiji

Kultura 13. aug 202119:18 > 19:44 0 komentara
N1

Najvažnija i najveća filmska smotra u regiji - Sarajevo Film Festival - privlači i veliki broj turista iz raznih zemalja. Tako će naredni sedmodnevni filmski dani, osim kulturnog uticaja, imati pozitivne benefite i po ekonomiju. Ovaj festival, smatraju građani, događaj je broj 1 u Sarajevu.

Festivalska groznica u Sarajevu. Turisti preplavili grad, kafići ispunjeni, atmosfera i više nego pozitivna. Za projekcije filmova traži se karta više. Zbog festivala iz Italije je u Sarajevo došla Bisera Rašljanin. Prije 30 godina je otišla iz grada, a sada je ovdje kako bi svojoj kćerci dočarala atmosferu i uživala u dobrim filmovima.

Festival je famozan… i u Italiji se o njemu priča. Avionsku kartu iz Venecije nismo mogli dobiti, preskupo je upravo zbog festivala. Jako puno je i Italijana došlo ovdje. Grad Sarajevo ima nešto u sebi nešto što nema nijedan grad. Festival je poznat jako tamo i pričaju o tome”, izjavila je Bisera Rašljanin.

A u filmovima će u narednim danima uživati i Suzana Galić. Objašnjava da nikada nije propustila nijedan Sarajevo Film Festival.

Isto je sada kao i godine prije korone, jedino sada je smanjen broj karata zbog epidemioloških mjera pa se mi ‘borimo’ za karte. Nismo dobili gdje želimo, mi bismo u centru”, kazala je Suzana Galić.

Osim starijih, festivalskim danima se posebno raduju mlađi. Ada Stanković je uključena u Talent kampus gdje je koordinatorica za producente. Kroz dosadašnje aktivnosti upoznala je mlade iz Amerike, Bugarske, Rumunije i brojnih drugih zemalja i to je, kaže ona, veliko bogatstvo.

Nekako vrhunac svega u godini je SFF. Grad bukvalno tada diše, živi… meni je to najdraži period u toku godine”, istakla je Ada Stanković.

Čelni ljudi Sarajevo Film Festivala kažu da je period pandemije donio i neke pozitivne stvari. Primjetna je povećana želja građana za druženja i filmske projekcije.

Ove godine SFF ima fantastičnu ponudu filmova. Moram istaći da su skoro svi filmovi dostupni cijeloj BiH na ondemand.kinomeetingpoint.ba, kompletan program… ne samo BiH nego i ostatku regionu. Mnogi filmovi, pogotovo ovi bosanskohercegovački, dostupni su u cijelom svijetu”, naglasio je Jovan Marjanović, filmski producent.

Sarajevo Film Festival zapošljava ljude, privlači turiste i donosi, kaže Marjanović, dobar duh u grad. Da je tako potvrđuju iz Turističke zajednice KS jer u augustu očekuju dolazak oko 50 hiljada turista. Grad filma, poručuju Sarajlije, otvorio je svoja vrata za sve ljude.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!