U Beogradu izložba Muzeja ratnog djetinjstva: Doprinos suočavanju s prošlošću

Kultura 28. mar 202221:21 0 komentara
War Childhood Museum

U centru Beograda, u galeriji Inicijative mladih za ljudska prava Srbije, otvorena je izložba sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva. Izložba koja prikazuje dio kolekcije Muzeja bit će otvorena za beogradsku publiku do 10. aprila.

U svom obraćanju osnivač i direktor Muzeja Jasminko Halilović zahvalio se Inicijativi mladih za ljudska prava Srbije, te istakao da mu je posebno drago što Muzej izlaže u Beogradu.

„Večeras vam predstavljamo mali dio naše kolekcije koja već broji preko 5.000 eksponata iz blizu 20 konflikata. Važan segment misije Muzeja ratnog djetinjstva je doprinos suočavanju s prošlošću. Nadam se da će i ova izložba doprinijeti tome“, rekao je Halilović, dodavši da mu je posebno važno da su na izložbi, osim eksponata iz BiH i drugih zemalja, i eksponati iz Ukrajine s obzirom šta se trenutno dešava tamo.

Direktorica MRD-ovog ureda u Ukrajini dr. Iuliia Skubytska osvrnula se na početke rada u Muzeju ratnog djetinjstva 2020. godine.

„Kada sam počela raditi u Muzeju dokumentovali smo iskustva onih čija je djetinjstva obilježio rat u Istočnoj Ukrajini. Tada milioni djece u drugim dijelovima Ukrajine još uvijek nisu znali šta je rat. Danas nažalost svi znaju. Molim vas za minut šutnje za svu djecu ubijenu u Ukrajini“, rekla je Skubytska, uz molbu posjetiocima da pažljivo pročitaju sve izložene priče.

Sofija Todorović programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji istakla je „da su priče djece te koju mogu pomoći gradnju empatije“, ali i podstaći veću spoznaju o utjecajima ratova na djecu, kako u regionu, tako i svijetu.

Izložba ostaje otvorena do 10. aprila, svakim danom od 12 do 20 sati, uz besplatan ulaz. Nakon Beograda, izložba Muzeja ratnog djetinjstva u aprilu putuje u Prištinu, a već u maju u Veneciju.

War Childhood Museum
War Childhood Museum
War Childhood Museum
War Childhood Museum
War Childhood Museum
War Childhood Museum

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!