U sarajevskoj Vijećnici otvorena izložba “Opsada” Paula Lowea

Kultura 04. apr 202219:09 0 komentara
F.Z./N1

Izložba fotografija "Opsada/Siege" Paula Lowea, britanskog fotografa, upriličena je danas u sarajevsoj Vijećnici povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić otvorila je ovu izložbu čiji je autor Paul Lowe boraveći u glavnom gradu BiH u vrijeme opsade svojim fotoobjektivom zabilježio svakodnevnicu i borbu za preživljavanje Sarajki i Sarajlija.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Lowe je istakao da mu je velika čast biti u sarajevskoj Vijećnici, nevjerovatnom mjestu – kako je nazvao, na obilježavanju 30. godišnjice od opsade Sarajeva.

“Nikada zaista nisam mogao zamisliti da će Vijećnica nakon 30 godina i ratnih razaranja biti ovako obnovljena, ali isto tako nisam mogao zamisliti ni da će Bosna i Hercegovina biti uhvaćena u zamci međunacionalnih tenzija. Moje fotografije govore o svakodnevnom životu Sarajki i Sarajlija, njihovom otporu i hrabrosti tokom opsade. Nažalost, ista situacija se danas dešava u Ukrajini i ove fotografije imaju i savremenu vrijednost, ne pripadaju samo prošlosti. Te stvari se ponovo dešavaju”, poručio je Lowe.

Gradonačelnica Karić se prisjetila kako je u periodu opsade Sarajeva bila beba, a kasnije je ona obilježila i njeno rano djetinjstvo.

“Iako sam bila dijete i sada kada zatvorim oči mogu osjetiti miris paljevine i mogu se sjetiti zvukova metaka”, zaključila je Karić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!