U Stocu “Zvuci budućnosti”

Kultura 06. jun 202211:49 > 11:50 0 komentara
N1

Zvuci budućnosti – multi level model izgradnje kapaciteta, je projekat koji Gradski orkestar Stolac, implementira uz podršku američke ambasade u Bosni i Hercegovini i saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko – neretvanskog kantona.

Fokus projekta je osnaživanje mladih u prezimanju inicijativa za bolji život u zajednici,te podrška u kreativnom izražavanju, posebno u oblasti orkestralnog izvođenja, uvažavajući pristup „Uz pomoć nota do ljudskih vrednota“. Projektne intervencije su uključivale realizaciju dva kampa, Inicijalnog i ReKampa u kojim su učestvovali mladi iz Jajca, Livna, Živinica, Zenice, Nove Bile, Kaknja, Bileće, Trebinja, Mostara, Sarajeva, Stoca.

U periodu između dva kampa ostvarene su edukativno-kreativne radionice s djecom i mladima i različito usmjerene aktivnosti djelovanja u zajednici. Ovaj Projekat je rezultirao kreiranjem i potpisivanjem sporazuma o saradnji između orkestara i nevladinih udruženja. Posebnost je realizacija istoimenog koncerta „Zvuci budućnosti“ integrisanog u Festivala muzike Stolac- FEMUS 2022, gdje su bogat programski opus izveli članovi orkestara, mladi ljudi koji se amaterski bave sviranjem uz učešće grupe studenata Muzičke akademije Sarajevo. Procjena postignuća ostvarena je od strane ambasade kao i projektnom evaluacijom.

Pokazatelji potvrđuju uspješnost vidljivu u broju učesnika aktivnosti, kao i osnaženim kompetencijama mladih da svoje djelovanje zasnivaju na povjerenju, uvažavanju i preuzimanju odgovornosti za vlastitu budućnost.

Gradski orkestar Stolac uložit će dodatne napore kako bi Kamp postao kontinuirana aktivnost multi level modela izgradnje kapaciteta mladih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!