U Travniku otvoren Pozorišni-art festival za djecu

Kultura 17. nov 202218:19 0 komentara

Četvrto izdanje Pozorišnog-art festivala za djecu "Ogledalo svijeta u očima djeteta" počeo je sinoć u Travniku. I ove godine festival se održava na dva značajna datuma, a mališanima donosi brojne sadržaje.

Festival ove godine najmlađoj publici donosi predstave teatara iz Sarajeva, Zenice, Mostara, Makarske i Travnika. Cilj je podizanje svijesti o teatarskoj umjetnosti od malih nogu.

O važnosti ovakvih festivala, ali i potrebi da se djeci ponudi kvalitetan kulturni sadržaj i u manjim gradovima, govori i sala, koja je svaku noć popunjena do poslijednjeg mjesta.

“Ove predstave i festivali nije ih dovoljno koliko je potreba prije svega mališanam, učenika osnovnih škola, djece iz vrtića… Mjesečno da imamo festivale po gradovima, ne bi bilo dovoljno da se zadovolji njihova mašta, pažnja, što je najvažnije”, kazao je glumac Senad Bostandžić.

A osim predstava, festival ima i brojne edukativne radionice.

“Osim predstava djeca mogu da pohađaju nekoliko teatarskih radionica, scenski pokret, tehnika glasa, novinarska radionica… sve ono što može da posluži djeci na sceni, ukoliko žele da igraju određene predstave, da se bave glumom”, kazao je Taik Ganić – direktor JU Centra za kulturu Travnik.

Jedna od radionica je i “Bajke za laku noć”. Mališani sa jastukom i dekicom, došli su uživati u čitanju najljepših bajki za laku noć.

“Radi se o integrisanju interesantnih stvari za djecu predškolskog uzrasta, odnosno postavljanju važnih temelja njihovog odrastanja a to jeste taj susret sa knjigom. Bajka, odnosno ta čarolija priča to je prvo što smo detektovali kod tog uzrasta i nekako smo krenuli sa tim eksperimentalno”, kazao je Maja Đurić, PR Centra za kulturu.

A ta se radionica, već četvrtu godinu, pokazala kao vrlo interesantna, edukativna ali i zabavna.

I četvrtu godinu Pozorišni-art festival za djecu “Ogledalo svijeta u očima djeteta” održava se na dva značajna datuma – “Međunarodni dan djeteta” i “Svetski dan tolerancije.

“Međunarodni dan djeteta – želimo da stavimo akcenat taj dan, da damo prostor da djeca progovore, svojim prisustvom na predstavama da kažu da su i onu tu, da imaju prava na kulturu i umjetnost, a tolerancija… tolerancija nam treba svima”, kaže Ganić.

U pet dana trajanja festivala “Ogledalo svijeta u očima djeteta” , najmlađa publika ima priliku uživati u više od 10 različitih programa i to besplatno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!