U Tuzli otvorena izložba prve bh. školovane umjetnice Adele Behr

Kultura 02. dec 202120:54 0 komentara

Drugog decembra rođen je veliki tuzlanski umjetnik Ismet Mujazinović. U njegovom ateljeu danas je otvorena izložba prve bosanskohercegovačke školovane umjetnice Adele Behr. Osim što je bila vrsna umjetnica, zapamćena je i po borbi za prava žene, a posebno umjetnica.

Adela Behr rođena je 1888. godine u Tuzli. Sa porodicom seli u Sarajevu, a potom odlazi za Beč, gdje, talentom i upornošću , dobija besplatno školovanje. Nakon završene Umjetničke škole za žene i djevojke, vraća se u BiH. Njen život dalje određuje Prvi ali i Drugi svijetski rat. No, nije odustala od slikanja.

Kolekcija se sakuplja od 1978. godine

“Ona je na neki način bilježila jedan period, jedan život. Ove grafike su najčešće iz 1910. godine do 1920. Jedan način života. Najčešće su to sarajevske mahale, Jajce, Drvar, itd. Dakle, bilježila je ono kako jest, što kažu”, naveo je Samir Sufi, iz Centra za kulturu Tuzla.

Njenu kolekciju je Međunarodna galerija portreta počela sakupljati 1978. godine povodom održavanja njene prve izložbe.

“Danas u galeriji posjedujemo 87 slika i grafika. Danas izlažemo 30 radova koje smo opremili, uramili, konzervirali, zahvaljujući sredstvima koja smo dobili od Federalnog ministartsva kulture i sporta”, rekla je Amra Ćebić, iz Centra za kulturu Tuzla.

Behr se kroz cijeli život borila sa shvatanjem okoline o ženama slikarkama. Kao umjetnica, bila je podcijenjena i na margini, te je, nakon II. svjetskog rata tri puta bezuspješno pisala molbe za prijem u Udruženje likovnih umjetnika BiH. Stoga, osim umjetničkog nasljeđa koje je ova žena ostavila, izložba stavlja akcenat i na značaj obrazovanja žena.

Prva grafičarka

“Da naglasimo važnost ravnopravnosti muškaraca i žena i da slavimo sve doprinose koje su žene dale i ostavile našem društvu”, kazala je Ćebić.

“Dakle, ona je uspjela kroz cijeli život da ostane dosljedna sebi bez obzira na predrasude prema ženama, a onda i prema profesiji jer se i tada smatralo da ova profesija nosi neki drugi, lagodniji, kafanski život. Ona se cijeli život borila“, naveo je Sufi.

Ova umjetnica umrla je 1966. godine u Sarajevu, a njena djela ostala su kao potvrda borbe protiv duhovnog i bilo kojeg drugog siromaštva jer je ona slikama, komunicirala sa svijetom.

Ono što je karakteristično za Adelu Behr je da je bila i grafičarka, prva u BiH koja je radila grafike, najčešće drvoreze bez ikakvog predznanja u oskudnim materijalnim uslovima. Motivi su uglavnom, brojna mjesta u kojima je živjela, ali koja je i posjećivala tokom svog života.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!