Učenici kao vrsni umjetnici

Kultura 30. mar 202222:19 0 komentara
Izložba "Crteži" (N1)

U galeriji Općine Novi Grad Sarajevo, otvorena je izložba "Crteži" koju čine 28 najuspješnijih crteža učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Podučiti učenike da analiziraju vlastitu percepciju tako da složene cjeline i volumen sagledaju kroz jednostavne geometrijske oblike – to je jedan od osnovnih elemenata predmeta Crtanje.

Izložba "Crteži" (N1)
Izložba "Crteži" (N1)
Izložba "Crteži" (N1)
Izložba "Crteži" (N1)
Izložba "Crteži" (N1)

“Sve ono što trebaju učiti u školi, likovni jezik, kako postaviti sve u format papira, intezitet linije… Učimo ih da geometrijski sve formiraju”, kazala je direktorica Srednje škole primjenjenih umjetnosti Elma Alić Šobot.

“Mi radimo općenito puno stvari na crtanju. Ne radimo samo kipove, radimo ponekad i žive portrete. Ili nekoga u našoj školi ili čak u našem razredu. Imamo čak i jednog modela u razredu, crtamo njegovu figuru”, dodao je učenik ove škole Arslan Mak Dedić.

Od geometrije do figure. Časovi crtanja su, u Srednjoj školi primjenjenih umjetnosti, zastupljeni na svim odsjecima.

“Drugi razredi rade geometrijska tijela, grčanske proizvode, a maturanti su već na figuri i na portretu. Baziramo se na oblik, na valer, to je nešto na čemu insistiramo”, kazala je profesorica crtanja Drita Čaušević – Sarvan.

S obzirom na manji broj učenika, naglasak je na individualnom pristupu.
“Možemo se zaista pohvaliti i mogu reći da je ovo ozbiljno predstavljanje naših mladih autora široj publici”,  dodala je Alić Šobot.

Izložbu čine 28 crteža učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo. A direktorica Alić Šobot je citirala Salvadora Dalija – da je Crtanje iskrenost, jer nema varanja. Ili je dobro ili je loše.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!