“Umjetnici Sarajevu”: Oko 1.000 radova iz 30 zemalja svijeta

Kultura 10. jul 202218:52 0 komentara

U okviru Festivala "Baščaršijske noći", predstavljena je 11. međunarodna izložba "Umjetnici Sarajevu". Organizira je Udruga umjetnika "Art Colony", a za posjetitelje je otvorena do 16. srpnja.

U Gazi Husrev-begovom Hanikahu, u srcu grada kojem se već 11. godina za redom posvećuje izložba internacionalnog karaktera. Ove godine, po prvi put, “Umjetnici Sarajevu” dio je kulturne manifestacije Baščaršijske noći.

“Sve ono u čast jednoga grada, kako pokloniti svoje umjetničko djelo svome gradu. S obzirom da je ovo internacionalna izložba i da je u proteklih 10 godina izlagalo negdje oko stotinu umjetnika iz 30 zemalja, sa oko hiljadu radova. Mi smo počašćeni, ove godine imamo umjetnike iz 6 zemalja i imamo negdje oko stotinu djela koja su ovdje prisutna. A isto tako posebna je izložba jer ove godine je posvećena umjetnicima koji nisu više među nama. Našoj dragoj Ani Kovač poklanjamo, posvećujemo ovu izložbu. Hvala ti Ana za sve one godine koje si utkala u svoj stvaralački rad i u naše prijateljstvo”, rekla je Mirsada Baljić, umjetnica.

Počast se odaje i umjetniku Dževadu Hozo, čiji video radovi se prikazuju na izložbi 29 umjetnika. Osim tog medija grupa ljudi koji stvaraju na poseban način čineći cjelinu i Izložbu koja odiše zajedništvom, koristi se različitim tehnikama, mogu se vidjeti crteži, grafike, akrilik i ulje na platnu, te skulpture…poput ruža Senada Patkovića.

“Ruža je uvijek ljubav. Tako da je to bila moja inspiracija, tretirao sam sa različitim postamentima, oblicima, da im dam tu neku slobodu. Međutim, ruža uvijek ostaje, predstavlja jednu neiscrpnu temu. Kao cvijet, a i sami znamo da u Sarajevu imate svuda ruža”, rekao je Patković.

“Ulja su na platnu i na šperploči, jedan klasični moj motiv kojim sam i diplomirala 1982. godine na Likovnoj akademiji.. To su neke travkice, površine tla, volim raditi jako pastozno i volim kolorit koji na neki način vibrira, titra, ritam je jedan osnovni element u mojim radovima”, rekla Ilonka Jasak, umjetnica.

Kolorit koji daje osebujnost i karakter likovnog prikaza također je dio radova umjetnice koja Sarajevo prenosi kroz planine koje ga okružuju.

“Svaki izlagač ima svoj individualni rukopis, svoj individualan način, likovni prikaz, kao i tematiku kroz medije koje on obrađuje. Kombinacija vajarstva i slikarstva… Slike su u vidu reljefa koje su oslikane, direktno moj motiv su planine koje su i sastavni dio Sarajeva, okruženja Sarajeva i nešto po čemu je ovaj grad poznat”, rekla umjetnica Amra Kozić.

“Izuzetna kvaliteta od različitih tehnika, različitih motiva. Ja sam se ove godine predstavio sa dva rada, dva portreta od kojih je jedan portret reisa Čauševića. Zaista uživanje u ovom prelijepom ambijentu Hanikaha gdje ćemo u augustu imati i koloniju”, rekao je umjetnik Adis Lukač.

Izložba i kolonija su pod pokrivteljstvom i organizacijom Udruženje umjetnika “Art Colony” Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!