Umjetnička galerija BiH obilježava 75 godina rada i djelovanja

Kultura 12. okt 202118:30 0 komentara
N1

Posljednjih 30 godina, Umjetnička galerija BiH koja slavi 75 godina rada i djelovanja dijeli sudbinu sa još šest institucija kulture, koje nemaju riješen pravni status. Pitanje je, hoće li ovaj najveći i najreprezentativniji izložbeni prostor, dočekati naredni rođendan.

Iako se nalazi u nekadašnjoj Robnoj kući, Umjetnička galerija BiH od 1930. godine u toj zgradi čuva preko 6000 djela moderne i savremene umjetnosti, a neka djela su i starija, poput kolekcije sakralne umjetnosti.

“Ono po čemu je galerijski fundus najvažniji što je nama najbitnije, je zbirka bosanskohercegovačke moderne i savremene umjetnosti i to je zaista zbirka koja je najveća i najreprezentativnija i ono zbog čega smo ustvari mi najznačajnija institucija likovne umjetnosti u zemlji”, kazala je Ivana Udovičić, muzejska savjetnica .

A ova najznačajnija likovna institucija koja djeluje već 75 godina, poslijednjih 30 godina nema riješen pravni status, a samim tim ni finansiranje. Na žalost, djeli sudbinu sa još 6 institucija kulture

“Bojim se da ovako neće moći dalje. Na računu ima novaca za još jednu platu i da onda nemamo nikakvu izvjesnost do aprila naredne godine. Ja više ne znam kome da se žalim i na koga da se žali, gdje god dodjem kažu da nismo njihova nadležnost”, istakao je Strajo Krsmanović, direktor umjetničke galerije BiH.

Na rubu propasti

A dok vlasti prebacuju nadležnost, ova institucija koja je nekada brojala 42 uposlenih, sada sa svega 14, došli su na rub propasti.

“Dramatično je to kada obilježite 75. godišnjicu jedne značajne državne institucije čiji su historijat i značaj izuzetni za ovu državu da je dovedena na ivicu propasti, to više nije naša odgovornost nego odgovornost nekih drugih”, dodaje Krsmanović.

A zbog odgovornosti, odnosno neodgovornosti vlasti, kao i zbog finansijske situacije Umjetnička galerija nije u mogućnosti finansirati velike produkcije, već se oslanja na gostujuće izložbe.

“Izložba poput izložbe Selme Selman, iza koje stoji velika produkcija, mi nismo u mogućnosti da isfinansiramo, ali ćemo uvijek biti tu da podržimo takve projekte, u smislu da ustupimo našu zgradu koja je, nažalost i to se mora reći, u ovom trenutku u Sarajevu najveći i najrepezentativniji, ovakav kakav jeste, najveći i najrepezentativniji izložbeni prostor”, kazala je Maja Abdomerović, kustosica.

Povodom 75.rođendana u ovom najvećem izložbenom prostoru otvorena je nova stalna postavka simboličnog naziva “Galerija entuzijazma” – jer ovih 14 entuzijasta, i dalje djeluju na osnovama koje su postavili njeni utemeljivači a to su profesionalizam i entuzijazam.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!