Umjetnik u gladovanju

Kultura 25. maj 202221:55 0 komentara

Gladni za razgovorom, siti praznog dijaloga, izgladnjeli u društvu koje odbacuje kulturu i zasićeni pitanjima svrhe onoga što rade - "umjetnici u gladovanju" igraju komad nastao po djelu Franza Kafke.

“Problemi upravo za nas umjetnike su ti što nam je teško pronaći posao, što nam je teško živjeti od naše umjetnosti, način na kojj se ljudi ophode prema nama umjetnicima i o tome smo pregovarali.. O toj borbi,kako opstati tu, zašto uopšte nastaviti, biti umjetnik, kada u principu nema smisla?. Toliko daješ, a malo dobijaš, na kraju sve se svede na tu ogromnu ljubav koju svi imamo u sebi.”, kaže Ida Keškić, glumica.

Predstava inspirisana motivima i fragmetnima iz pisama, dnevnika i rada Kafke, pisca koji kroz pesimistične poglede i kritiku posmatra svijet, za mlade autore predstavljala je veliki izazov.

“Ne znam jel se iko ikad uspio povezati sa Kafkom, pogotovo za vrijeme njegova života, ali sad evo nakon, u što više problema ulaziš u životu više se s njim možeš povezat. Mislim da je ovo proces u kojem smo puno dublje morali kopati po sebi i istraživati, jer se ne bavi tako lijepim temama i nije slatkorječiv.”, rekao je Domagoj Nižić, dok Keškić dodaje: “Treba ti određena hrabrost da ti govoriš o svojim ličnim iskustvima, da kažem ispovjesti smo govorili. Nije lako, u jednom trenutku razmišljaš da li da to uradiš jer je reditelj tražio da idemo dublje, još ličnije, što niko ne zna, što se niko ne bi usudio da kaže… i po tome je ova predstava specifična i hrabra.”

Povezivanje sa piscem za koga kažu da je bio ispred svog vremena, bio je težak zadatak i samom režiseru Alenu Šimiću.

“Nisam htio toliko ni da se povežem s Kafkom, nego me je zanimala komunikacija s njim u današnje vrijeme, iz sadašnje perspektive. Dejvid Linč je nedavno rekao u svom videu da je savršeno vrijeme za ljude koji vole teatar apsur, a tako i savršeno vrijeme za ljude koji vole Kafku. Sve što je pisao je postalo, ne mislim da je vizionar što kažu za Džordž Orvela, nego postalo je više naglašeno.”, rekao je Šimić.

Dodatni kvalitet predstave daje prostor u kome se drama odvija. Mala scena Stolarije Narodnog pozorišta Sarajevo – u ovoj umjetničkoj sezoni nazvana “scena Stolaboratorija”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!