Umjetnost – tri dana centralna tema sarajevskih studenata

Kultura 27. jun 202118:36 0 komentara

Set studentskih filmova, predstave, koncerti kompozitora, violinistica, orguljaša i trubača ali i izložbe su sadržaj koji su tri umjetničke akademije u Sarajevu organizovala u sklopu festivala "Dani umjetnosti Univerziteta u Sarajevu".

“Veliko mi je zadovoljstvo iz više razloga, zato što mi predstavljamo naše inovacije koje su zaista važne za publiku, za umjetnost uopće i na kraju krajeva da predstavimo Univerzitet u onom svijetlu u kojem bi trebalo da ga predstavimo kroz naša umjetnička djela”, rekao je Dino Rešidbegović – profesor na Muzičkoj akademiji UNSA.

Rešidbegović je istakao da je umjetnost, posebno muzička kompozicija, disciplina koja se bavi razvijanjem ljudskog duha. A umjetnost je kroz tri dana postala centralna tema studenata.

Dobra ideja

“Ideja je jako dobra za nas, samim tim što možemo javno da se pokažemo, da pokažemo svoj rad, posebno odjsek za kompoziciju, jako je bitno da svoje kompozicije predstavimo javnosti i na neki način dobijemo i kritičnu masu, a sami projekat sve tri akademije je isto tako jako bitan”, kazao je Mirza Gološ – student kompozicije.

“Ja mislim da je jako važno da mi studenti sviramo djela drugih studenata zato što su oni uvijek uskraćeni za to da im neko izvodi djela, tako da mislim da je ta komunikacija studenata instrumentalnih odsjeka i studenata odsjeka za kompoziciju jako jako važna”, dodala je Selma Hrenovica – studentica violončela.

“Budući da dosta involviramo kompjuterske nauke i procese sadržajne u toj struci u muzičku kompoziciju onda je i našim vršnjacima zanimljivo pa čak i publici koja je naših godina”, izjavio je Rijad Kaniža – student muzikologije i kompozicije.

Umjetnost zanimljiva studentima

Ideja za dane posvećene umjetnosti nastala je na inicijativu prorektorice za umjetnost i sport Tamare Karače uz podršku rektora Rifata Škrijelja, da tri Univerziteta, koja već odavno međusobno sarađuju i organiziraju različite umjetničke i kulturne manifestacije, budu predstavljena široj javnosti kroz projekat nastavnika i studenata iz oblasti umjetnosti.

“Akademije imaju svoje programe i oni su nekako dio kulturne javnosti Sarajeva i BiH. U decembru mjesecu sam bila ushićena jednom sjajnom izložbom studenata Likovne akademije ali ona je bila zatvorena za javnost, i onda smo tada pomislili, šteta da ono što studenti ovih akademija rade pod mentorstvom svojih profesora ne bude vidljivo”, pojasnila je Tamara Karača – prorektorica za umjetnost i sport.

Na nekoliko lokacija u Sarajevu studenti Akademija scenskih i likovnih umjetnosti kao i Muzičke akademije imaju priliku da kroz ovaj festival iskorače u javnost i publiku upoznaju sa onim što oni uče na svojim akademijama. Na taj način žele privući sve one koji se u budućnosti žele baviti umjetnošću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!