Počinje 28. Sarajevo Film Festival: Publiku čeka kvalitetan program i uživanje

Kultura 12. aug 202208:10 > 08:15 0 komentara
Anadolija

U Sarajevu danas počinje 28. Sarajevo Film Festival, projekcijom filma TROUGAO TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Kanu.

Počasno Srce Sarajeva večeras će biti uručeno Rubenu Östlundu i Sergeju Loznitsi. Ove godine voditeljica ceremonije otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala je bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković.

Premijera 51 filma

Ovogodišnji program obiluje raznovrsnošću. Od ukupno 220 ostvarenja, premijerno će se prikazati 51 film. Publika će na otvaranju uživati u ostvarenju Rubena Ostlunda, Trougao tuge, a festival će zatvoriti film bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice, Praznik rada. U međuvremenu, Sarajevo će ugostiti brojne filmske i televizijske profesionalce. Poseban dio posvećen je javnim predavanjima.

28. Sarajevo Film Festival bi će održan od 12. do 19. augusta. Ovogodišnje 28. izdanje Sarajevo film festivala posvećeno je misiji ‘’Net Zero do 30-tog SFF-a’’.

U aprilu ove godine Sarajevo je izabrano za jedan od 100 gradova za Misiju klimatski neutralnih i pametnih gradova, kao jedan od 12 gradova iz te grupe koji nisu iz zemalja EU. Sarajevo će tako učestvovati u EU misiji za postizanje 100 klimatski neutralnih, pametnih gradova do 2030. U tom smislu Sarajevo Film Festival je već poduzeo niz aktivnosti.

 N1 vas vodi na brojne festivalske lokacije

I ove godine pratite Sarajevo Film Festival kroz program N1 televizije. Svako večer u našem Specijalnom programu, uživo ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, prenosimo atmosferu sa najutjecajnije smotre filma u regiji.

Za vrijeme trajanja Festivala prikaže se više od 200 filmova, bude akreditovano oko 3000 gostiju, a preko 100.000 ljudi posjeti brojne festivalske programe. Sarajevo Film Festival je vodeći filmski festival u regiji Jugoistočne Evrope, koji okuplja filmske profesionalace kako iz regije, tako i iz cijelog svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!