Violinista svjetskog glasa zatvara ovogodišnje Sarajevske večeri muzike

Kultura 11. maj 202216:01 0 komentara
Sergej Krylov

U četvrtak 12. maja u 20:00 sati, u Narodnom pozorištu Sarajevo očekuje nas završnica 28. Sarajevskih večeri muzike, koja će proteći u znaku interpretacije afirmiranog violiniste Sergeja Krylova, koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju predvođenu bosanskohercegovačkom dirigenticom Samrom Gulamović.

Sergej Krilov osigurao je mjesto među najboljim violinistima svijeta zahvaljujući osebujnosti načina muziciranja, intenzivnom lirizmu i očaravajućoj ljepoti tona.

Čuveni violončelist i dirigent Mstislav Rostropović, koji je na Krilova imao izniman uticaj, i sa kojim ga je vezalo prijateljstvo, bio je zadivljen njegovim kvalitetom, te ga je smatrao jednim od pet najboljih violinista na svijetu.

Sergej Krilov potiče iz muzičke porodice, a violinu je počeo svirati u dobi od pet godina. Obrazovao se na Centralnoj muzičkoj školi u Moskvi, gdje je učio kod Sergeja Kravčenka i Abrahama Šterna, da bi potom studije nastavio sa Salvatoreom Accardom na Akademiji Stauffer u Cremoni. Prve velike međunarodne uspjehe doživio je pobijedivši na Međunarodnom violinističkom takmičenju Rodolfo Lipizer, takmičenju Stradivarius i takmičenju Fritz Kreisler.

Redovno nastupa sa poznatim orkestrima kao što su filharmonija u Sankt Petersburgu, London Philharmonici Royal Philharmonic, Ruski nacionalni orkestar, Orkestar Mariinsky, Filarmonica della Scala, Accademia di Santa Cecilia, Orchestre Philharmonique de Radio France, DSO Berlin, Konzerthaus Orchester Berlin, Budapest Festival Orchestra, NHK Symphony Tokyo, Staatskapelle Dresden i mnogi drugi. Do sada je sarađivao sa mnogim renomiranim dirigentima: M. Pletnevom, D. Kitajenkom, V. Petrenkom, K. Chichonom, V. Gergievom, A. Boreykom, V. Jurowskim kao i F. Luisijem, R. Abbadom, Y. Temirkanovim, M. Alsop, C. Dutoitom, V. Ashkenazyjem, D. Lissomi, Y. Bashmetom.

Sergej Krylov

Od 2008. godine umjetnički je rukovodilac i glavni dirigent Litvanskog kamernog orkestra, sa kojim je širom svijeta izveo preko 200 koncerata. U svojstvu dirigenta saradivao je sa mnogim orkestrima kao što su English Chamber Orchestra, Moskovski Virtuozi, Državnim simfonijskim orkestrom Novaya Rossiya, Musica Viva, I Pommeriggi Musicali i Tatarstanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom. Aktivan je i kao kamerni muzičar, a nastupao je sa Denisom Matsuevim, Nikolaiem Luganskyim, Brunom Caninom, Borisom Berezovskim, Itamarom Golanom,Michailom Lifitsom i mnogim drugima.

Snimao je za diskografske kuće Melodiya i EMI, a njegova recentna izdanja vezana su i za saradnju sa Deutsche Grammofon-om. Za SONY Classical snimio je Koncert za violinu kompozitora Ezia Bossa u saradnji sa Orchestra Filarmonica della Fenice. U sklopu velikog projekta kojim se nastoje snimiti sva djela Krzystofa Pendereckog, Krilov je izveo Violinski koncert ovog kompozitora. Dobitnik je brojnih nagrada i počasnih priznanja od kojih se izdvajaju Angelo dell'Anno (Milano), Violino d'argento, (Cremona) i Le Muse (Firenca), Od 2012. godine professor je na Univerzitetu u Luganu (Svicarska).

Ulaznice za koncert možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!