Zafranović: Ne odustajem od “Djece sa Kozare”, odgovor za “Daru” dat će pravnici

Kultura 24. feb. 202111:04 > 11:30
Podijeli:
Izvor: Nova.rs/ Nemanja Jovanović

Da li i koliko film "Dara iz Jasenovca" ima sličnosti sa scenarijom Arsena Diklića "Djeca sa Kozare" na to pitanje će odgovoriti pravnici u Srbiji, Americi i svim zemljama, gdje taj film bude prikazan, rekao je reditelj Lordan Zafranović. On je naveo da bez obzira na sve, ne odustaje od snimanja i da mu je želja da "filmom udari na zlo, ali i da pronađe ljudskost u kojoj čovjek jedan drugom daje ruku za budućnost".

Zafranović je u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S rekao da mu je facinantno da postoji takva podudarnost između scenarija Arsena Diklića po kom on već godinama sprema film i ostvarenja Predraga Antonijevića.

“Fascinantno je kakvom je brzinom to napravljeno i dovelo nas sve pred gotov čin. Iznenađeni smo i zaprepašteni da je neko uzeo gotovo iste likove, istu temu, ista mjesta i teritorije gdje se dešava, isto vrijeme kada se film dešava. Fascinirani smo bili da je to sve moguće u tako kratko vrijeme”, naveo je Zafranović.

Ukoliko se na sudu dokaže da je Antonijevićev film preuzeo dijelove iz Diklićevog scenarija, Zafranović očekuje da Diklićeva porodica i on kao saradnik na scenariju dobiju odšetu.

“Mi ne odustajemo, radimo svoj posao. Moguće je da se snimi više filmova o istoj temi, ali je fascinanatan način na koji je to napravljeno u posljednje dvije godine. Meni niko ne može uzeti ništa, jer mi želimo da napravimo film koji će biti prepoznat u cijelom svijetu i koji će da ispoštuje talenat velikog Arsena Diklića”, istakao je Zafranović.

Govoreći o svojim dugogodišnjim nastojanima da snimi ovaj film, Zafranović je rekao da je uvijek bilo problema sa finansiranjem tog projekta. Pripremao ga je još prije posljednjeg rata, ali su onda dešavanja u bivšoj Jugoslaviji sve zaustavila.

Poslije je, kako navodi, priču aktuelizovao sa novim talasom izbjeglica i načinom na koji rat generalno utiče na djecu.

„Zaustavljen sam tada brutalno na tim natječajima za finansiranje, u kojima je učestvovao i autor “Dare”, koji je odbio moje scenarije. To je jedan interesantan lik koji je došao iz Amerike, kao spasilac. Znate kada su pape, carevi i bogati ljudi htjeli da rade velike umjetničke stvari, uzimali su telentovane ljude. Srbijanski film je veliki i ima velike talente i nije mi jasno zašto neko od njih nije angažovan, neki veliki talenat iz Srbije, da uradi taj film“, istakao je Zafranović.

On je naveo da mu je drago što će u njegovom filmu sa dijelom sredstava kao kooproducent učestvovati i Srbija i dodao da trenutno traži kooproducenta u Hrvatskoj.

„Tražimo kooproducente jer mislim da Hrvatskoj potreban ovakav film i da je to način da Hrvatska sa sebe skine tu sjenu ustaštva. To mora da bude cijela istina i jedna vrsta molbe za oproštaj za ta ustaška nedjela. Pravo pitanje kako će reagovati Hrvatska i da ne bi trebalo da propusti ovaj voz“, zaključio je Zafanović.

Komentari

Vaš komentar