Započeta restauracija ikona starih nekoliko stoljeća

Kultura 30. jul 202218:43 1 komentar

Počela je restauracija ikona starih nekoliko stoljeća u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Sredstva za cijeli proces očuvanja kulturne baštine ove države osigurala je Japanska fondacija Sumi-tomo.

Najstarija kolekcija koju posjeduje Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine i iznimno važan dio sakralnog slikarstva, ali i čitave kulturne baštine ove države – ikone, njih ukupno 80, najstarija datira iz 16. stoljeća, čekale su na hitnu restauraciju. Domaće vlasti nisu imale sluha za reprezentativnu zbirku ove institucije.

N1

“Ne, nažalost, ili su se se barem oglasili u smislu da oni ne mogu da daju pare. Obratili smo se i nekim ambasadama, ovih zemalja u čije naslijeđe se također ubrajaju ove ikone, oni su pokazali interes, bili su radoznali i znatiželjni koje vrste ikona su vezane za njihove zemlje, međutim nisu nam materijalno pomogli. Japanska fondacija je ponudila i ustupila sve što smo tražili, riječ je onekih 40 hiljada maraka. Pomogla da se prvi dio konzervacije u potpunosti završi i da se sva djela skladište na adekvatan način”, kazala je Ivana Udovičić, kustosica Umjetničke galerije BiH.

Heterogena kolekcija sakralnih motiva i djela kako zapadnog tako i istočnog krščanstva, te domaćih i regionalnih škola i šire poput Ruskih, Grčkih, Talijanskih i slično, zahtjevaju adekvatan prostor i tretman. Temperatura od 18 do 22 stepena, bez prevelikih oscilacija, vlaga na 50%, čuvanje u posebnim beskiselinskim kutijama, samo neki su od optimalnih uslova koje zahtjevaju ikone kako bi njihov estetski i strukturalni momenat bio očuvan.

N1

“One su u relativno lošem opštem kozervacijskom statusu jer u prošlosti čuvane u neadekvatnim mikroklimatskim uslovima koji su negativno uticali na sam materijal djela. To podrazumijeva problematiku u vidu: otpadanja bojenog sloja, deformacije platna, degradacije nosioca drveta, platna, papira, pojave površinskih zaprljanja i površinskih mikroorganizama. Cilj ove konzervacije i restauracije je da se tim djelima vrati izvorna cjelovitost i jedinstvo i time bi im se vratio integritet, odnosno dostojanstvo starog, dobro očuvanog, vrijednog umjetničkog djela”, kazala je Maida Garić, restaurantica.

Zahvaljujući sredstvima tuđe države, umjetničko-državno blago vlastite dočekalo je svoju pravdu. Da li će svoju pravdu dočekati i 46 ikona koje su nestale 90tih godina, ili će domaće vlasti pr epustiti i taj slučaj na milost inostranih investitora i organa, ostaje da se nadamo kažu iz Umjetničke galerije BIH.

“Ne prestajemo da ih potražujemo, stalno spominjanje, odnosno nastojanje da se o njima govori i da se nekako radi na svijesti sviju nas o tom otuđenom i nestalom kulturnom blagu, ostaje nam da se nadamo da će polućiti barem neki rezultat”, kaže kustosica.

Sredinom sljedeće godine planirana je izložba restauriranih ikona, samo dijela bogate sakralne zbirke koji je pronašao svoju zaštitu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare