Završen FEDU festival: Najmlađi uživali u brojnim sadržajima

Kultura 07. maj 202219:00 0 komentara

Dodjelom nagrada i svečanim koncertom, završen je 8. Festival dječije umjetnosti (FEDU). Najmlađa publika imala je priliku uživati u brojnim sadržajima ovogodišnjeg festivala.

Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, publika je ove godine imala priliku na nekoliko lokacija u Sarajevu, kao i u Kaknju, Brezi, Goraždu, Tešnju i Tuzli, uživati u brojnim sadržajima 8. izdanja Festivala dječije umjetnosti.

“Djeca znaju puno, imamo vrlo talentiranu djecu i vrlo brzo kad prerastu tu dob među njima ćemo imati ozbiljne pisce, ozbiljne muzičare, glumce, likovne umjetnike.. Mislim da smo negdje, što kroz radionice, što kroz takmičarski program, što kroz publiku koja je konzumirala, oko 10 000 posjetitelja imali”, kazao je Fahrudin Kučuk, direktor FEDU festivala.

“Ovo je jedan novi život festivala, posebno što se odvija i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine”, dodao je Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS.

Festival dječije umjetnosti je internacionalni, takmičarski umjetnički festival koji potiče mlade da stvaraju kroz broje sadržaje, poput radionica, književnosti, plesa, filma, slikarstva i muzike.

“Vjerujem da tehnike gospodina Emira Durmiševića i njegovi talenti koje je podijelio sa djecom, mislim da su djeca definitivno mnogo naučila o slikanju i zapravo o tim tehnikama i tajnim pokretima olovke i drugih pribora”, “Sviram gitaru. Dosta uzbuđeno se osjećam, danas imamo koncert nakon dugog rada i truda”, “Moja uloga je da sviram labambu i bella ciao. Osjećam se uzbuđeno pošto mi je ovo do sada najveći nastup”, samo su neki od odgovora koje smo dobili od mladih učesnika festivala.

Kroz brojne sadržaje festivala djeca razvijaju svoju kreativnost, a tako im se otvaraju nove mogućnosti i perspektive, te proširuju horizonti u cilju približavanja bogatoj tradiciji evropske kulturne scene.

“Historijski muzej i njegov tim se trudi da često organizira radionice gdje radimo sa djecom s poteškoćama u razvoju, ali i sa ostalom djecom na području čitave BiH. Smatram da je veoma važno djeci približiti i sam muzej kroz ove radionice, ali i samu biblioteku, odnosno upoznati ih sa kulturom čitanja”, istakla je Dženana Kahriman, voditeljica radionice.

Posjetioci su imali priliku uživati u brojnim predstavama, filmovima, radionicama, izložbama. ali i koncertu koji je upriličen u čast nagrađenima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!