Završen sarajevski Sajam knjiga, nagrade najboljima u 15 oblasti

Kultura 25. apr 202215:18 > 15:43 0 komentara
Saopćenje

Ceremonijom dodjele nagrada i priznanja, završen je 33. Internacionalni sarajevski Sajam knjiga i učila, a za posjetioce će biti otvoren do 19 sati. Tročlani žiri, u sastavu Sarina Bakić predsjednica, te članovi Lejla Alimanović i Boris Trapara, izabrali su najbolje u 15 oblasti.

Na centralnom sajamskom prostoru “Bosanska kuća” nagrada za umjetnost i arhitekturu pripala je Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH za djelo ‘Scenografija: Prostor za snove (Narodno pozorište Sarajevo, 1921-2021)’ autorice Marijele Margeta Hašimbegović, za uredništvo Historijski muzej BiH za djelo ”Zbornik radova Historijskog muzeja BiH 13/ Fakti i Artefakti’ urednica Elme Hašimbegović i Elme Hodžić.

Za najbolje oblikovanje knjige nagrada ide za Naučnoistraživački institut ‘Ibn Sina’ i Izdavački centar ‘El-kalem’, za djelo ‘Ilahinama’, a autora je Feriduddin Muhammed ATTAR, dizajn Tarik Jesenković.

Za ilustraciju knjige nagrađen je Kašmir promet Zagreb, za djelo ‘Čarobna Mia’ autorice Hilary Hawkes, ilutraciju je uradila Andrea Petrlik.

Za najbolji izdavački poduhvat godine proglašeni su ART Rabic, za ’9 naslova džepnih knjiga Male biblioteke’ i Univerzitet u Sarajevu – Institut za historiju za djelo ‘Biti kadija u kršćanskom carstvu’ autora Hane Younis, dok je za najbolju promociju djela na Sajmu nagrađen Nermin Bošnjak za promociju djela „Nesalomljivi’.

Prema mišljenju žirija, nagrada za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje pripada Kulturnom centru Ambasade I.R. Iran za djelo ‘Osnove perzijskog jezika’ autora Munira Drkića, izdavač je Univerziteta u Sarajevu-Filozofski fakultet.

Dodijeljene su nagrade i za oblast nauku, društvene i prirodne nauke. Nagrađeni su Fondacija ‘Mulla Sadra’ d.o.o. Sarajevo, djelo grupe autora ‘Eseji iz filozofije religije’ i Internacionalni Burch univerzitet za djelo ‘China – the rise of the titan’/Kina – uspon Titana multidisciplinarni univerzitetski udžbenik na engeskom jeziku, a autori su Selma Delalić, Adem Olovčić, Armin Tufo, Samira Aličić.

Za najuspješniju prezentaciju biblioteke na štandu nagrađen je Kulturni centar ‘Kralj Fahd’ Sarajevo, a za najbolju bibliotekarku/bibliotekara proglašena je Amina Abdulahović za djelo ‘Izložba stare i rijetke knjige’.

Nagrada za najbolju prvu knjigu, objavljenu kod izdavača učesnika Sajmu, pripala je Josipu Milanović za djelo ‘Gromoglasni šapat’.

Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje

Izdanja novih medija nagrađen je Historijski muzej BiH za djelo ‘Religioskop: Edukativna platforma o doprinosu četiri monoteističke realigije razvoju BiH’, autori su Elma Hodžić, Amar Karapuš, Tijana Križanostić, Dina Memić.

Za časopise iz književnosti; filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka nagrađeni su Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH za Časopis Bosniaca, glavni i odgovorni urednik je Ismet Ovčina i urednica Adis Žero, bibliotečka savjetnica i Fondacija ‘Baština duhovnosti’, Mostar za Časopis za filozofiju i gnozu ‘Živa baština’, izdanja od 2015.-2022, a urednik je dr. Amar Imamović.

Za očuvanje i valozaciju književne baštine nagrađen su SPKD ‘Prosvjeta’ Sarajevo i BZK ‘Preporod’ Sarajevo za djelo ‘Priče o bosanskim ženama’ autora Dragane Tomašević te Fondacija otvoreno društvo BiH i Zemaljski muzej BiH za djelo Rade Uhlik ‘Rromane paramiča/Romske priče’ zbirke I i II urednice Hedina Tahirović-Sijerčić.

Za sistematsko objavljivanje svjetske književnosti nagradu je dobila Nova knjiga d.o.o. Podgorica za Biblioteku svjetske književnosti, urednik je Predrag Uljarević. Na ovogodišnjem Sajmu dodijeljena su i specijalna te posebna priznanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!