Žbanić za N1: Bitan je momenat, želim da film pogleda što više ljudi

Kultura 11. apr 202107:07 > 09:55 2 komentara
N1

Nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) biće dodjeljene večeras u Londonu na svečanosti bez publike zbog pandemije koronavirusa, a bh. rediteljka ostvarenja "Quo Vadis, Aida?" Jasmila Žbanić dočekuje ceremoniju sa dvije nominacije - za najbolji strani film i najboljeg reditelja.

U susret dodjeli BAFTA nagrade, za N1 je kazala da nema neki osjećaj, te da gleda onako više tehnički da bude sve kako treba.

“Javljamo se Zoomom i spajamo sa ostalim nominiranim. Tu smo fokusirani da sve dobro ispadne. Meni je već veliko što smo do ovdje došli i što se o filmu govori. Bitan je momenat i pokušavam da ga osjetim kako treba“, istaknula je za N1.

Što se tiče njenih očekivanja, kazala je da je film ostvario sve što je trebao.

“Ovo sve ostalo je dobitak i dobro za film. Kao redateljica moj san je da film pogleda što više ljudi i to se upravo dešava. U samoj Evropi će u proljeće biti u kinima, u Americi već je u kinima, jedan dio u Engleskoj… Dobra je ovo mogućnost za film”, naglasila je Žbanić.

Priznanja će biti dodijeljena u 25 kategorija, a 74. po redu ceremonija održava se u Royal Albert Hall.

Film koji govori o genocidu u Srebrenici, također nominiran je za Oscara u kategoriji najbolji strani film. Film “Quo vadis, Aida?” postao je drugi film iz BiH koji se našao u utrci za ovu prestižnu nagradu. Dodjela nagrade Oscar biće 25. aprila.

Bh. redateljica, podsjetimo, primila je sinoć u Sarajevu priznanje za doprinos očuvanju kulture sjećanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare