“Zbogom, Kalifornijo” – predstava o odlasku i ostanku, ali i o ljubavi

Kultura 12. sep 202220:26 0 komentara

Na sceni Narodnog pozorišta Mostar premijerno je izvedena predstava "Zbogom, Kalifornijo" autorice Emina Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije. Predstava govori o odlasku i ostanku, o prošlosti i budućnosti, ali i o ljubavi.

Vrlo dirljiva i emotivna predstava sa dozom Mostarskog humora, govori o jednoj porodici, o svakodnevnim dilemama, životnim problemima i svemu onome što nas tišti.

“Predstava je posvećena Mostaru, Mostarcima ali i tom nekom osjećanju koji dominira u savremenom trenutku. Tekst je savremene forme, neka vrsta fuzije književnih rodova, drame i poezije”, kazala je autorica Emina Kovačević.

Iako je posvećena Mostarcima, u “Zbogom, Kalifornijo!” mogu se pronaći svi mladi koje muči isto pitanje: otići ili ostati.

“Nije često da imate u savremenom opusu predstavu o svom gradu i ovo je lijepa i rijetka prilika, nadam se da će to prepoznati i cijeniti i da će uživati u tome, jer ovo je prvenstveno predstava za njih”, kazala je rediteljica Lajla Kaikčija.

Predstava o prošlosti, sadašnjosti i neizvjesnoj budućnosti. Predstava o nostalgiji koja nas često vuče da ostanemo, a ponekad se pokaže i kao teret koji nas tjera da bježimo.

Osim ove, Narodno pozorište Mostar planira još tri nove predstave a uskoro i jubilej – 20. izdanje “Mostarske liske”.

“U fokusu Narodnog pozorišta i repertoarske politike je akcenat na domaćem tekstu, što pokazujemo ovom premijerom i u budućnosti ćemo njegovati domaći tekst. Pred nama je 73. pozorišna sezona, sezona 2022/23”, kazao je Emir Spahić, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

U predstavi “Zbogom, Kalifornijo!” igraju Gordana Boban, Amela Kreso, Emir Spahić, Emir Sejfić, Ajla Hamzić i drugi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!