“Želimo da Narodno pozorište postane mjesto susreta, kreacije i inteligencije”

Kultura 09. sep 202109:12 > 11:31 0 komentara

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, koji je u ponedjeljak preuzeo ovu dužnost, za N1 je kazao, da sve što će činiti i raditi, odnosit će se prema publici, umijeću i kreaciji.

Opera i balet

“Čast je preuzeti tu kuću u trenutku kad ona slavi 100 godina. To je veliki jubilej. To je jedina kuća koja pored umjetničkog sektora opere ima i balet. Naravno da govorimo o teataru kada okolnosti nisu normalne, govorimo o pandemijskom vremenu, ali nećemo zaostajati kada je u pitanju produkcija, postprodukcija i Narodno pozorište će se truditi da ovaj jubilej dostojno proslavi”, kazao je Mustafić.

Vrlo brzo će uz pomoć svog artističkog tima, kako je najavio, obznaniti pred samu premijeru i program za umjetničku sezonu 2021/2022.

Ekskluzivno za gledaoce N1 televizije je rekao da će iz tog koncepta također izvesti prve uprizorene opere i balet sa kojima je oficijelno i počeo rad na tim segmentima “Kuća na obali”.

“Tako da ćemo do kraja godine imati jednu opernu premijeru, to će biti Prodana nevjesta”, najavio je Mustafić.

Istinita priča o heroini

“Pred nama je jedan veliki posao, to je dugoročan posao, to nije posao jednog čovjeka, to je generacijski izazov, to je posao šireg društvenog konteksta, ali u kojem je važno početi taj dijalog, a taj dijalog mora početi sa prvim primateljem, a to je publika. Sve što ćemo činiti i raditi odnosit će se prema publici, umijeću i kreaciji”, naveo je Mustafić, dodavši da žele da to postane jedno mjesto susreta, kreacije, inteligencije, jedan socijlani prostor dijaloga svega onoga što bi trebala biti nacionalna kuća.

Govoreći o predstavi “Život se sa mnom mnogo poigrao”, koju je upravo završio u Novom Sadu, kazao je da je to roman izraelskog pisca Davida Grosmana, te da za tu scensku izredu koristili određene dokumente i biografije jer je roman zasnovan na istinitoj priči o jednoj pravoj tragičnoj heroini.

“Darko Lukić je napravio dramatizaciju. Volim vidjeti tu veliku literaturu na sceni. Volim se upustiti kao autor u rad sa tim materijalom. Zato što kad radite i postavljete neke velike teme iz epohe, vi prepoznajete i obrise vaše svakodnevnice i stvarnosti, i onda iz te epohe izvlačite one refleksije koje se jako tiču vašega bivstvovanja”, istaknuo je Mustafić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!