Zemaljski muzej BiH obilježava 133. rođendan

Kultura 01. feb 202108:12 > 14:43 0 komentara

Danas se navršavaju 133 godine od postojanja i djelovanja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, najstarije naučne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine godinama unazad bori se za opstanak, a danas se nalazi pred jednim od najvećih izazova i u takvom ozračju i obilježavanje rođendana događa se u jeku pandemija koronavirusa koja je zahvatila BiH i cijeli svijet.

Obilježavanje 1. februara, dana kada je osnovan Zemaljski muzej BiH, tradicionalna je manifestacija tokom koje se organizira veliki broj kulturnog i zabavnog sadržaja za sve uzraste.

Ove godine pridržavajući se svih epidemioloških mjera u Zemaljskom muzeju bit će organiziran slobodan ulaz u sobu Sarajevske hagade u dva termina (od 12.00 do 13.00 sazi i od 18.00 do 19.00 sati) te svečano otvaranje izložbe “Tragom divljih orhideja” na Odjeljenju za prirodne nauke, autorica izložbe Ermana Lagumdžija.

Izložba će posjetiocima pružiti priliku da se upoznaju s malim draguljima bosanskohercegovačke flore koje su dio krajolika za sve one koji su dovoljno pažljivi da ih prepoznaju.

Također, bit će upriličeno i svečano otvaranje izložbe “Predah” na Odjeljenju za etnologiju čiji su autori Samir Avdić, Lebiba Džeko, Nirha Efendić, Ernis Šljivo i Lejla Bečar.

Izložbu čine eksponati iz etnologije i arheologije koji svjedoče o višestoljetnoj tradiciji i običaju ispijanja kafe i uživanja u duhanu u Bosni i Hercegovini.

Pored tog sadržaja posjetioci će imati priliku za kupovinu publikacija i suvenira u izdavaštvu Zemaljskog muzeja BiH po promotivnim cijenama od 20 posto popusta i za besplatnu posjetu sobe Sarajevske hagade u određenim terminima.

Zbog obaveze provođenja epidemioloških mjera ulaz u svaki objekat Muzeja bit će kontroliran i ograničavan na maksimalno 30 osoba, najavljeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.

Uživo smo bili u Zemaljskom muzeju,a u studiju N1 gostovao je direktor institucije Mirsad Sijarić.

Pogledajte video.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!