Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine nastavlja pomjerati granice

Kultura 08. jul 202220:38 0 komentara

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine nastavlja pomjerati granice. Saradnja sa Obala Art Centrom omogućila je svim posjetiteljima da uz kupljenu ulaznicu za obilazak Muzeja, uživaju i u sedmoj umjetnosti.

Prostor savršene siteze prirode, arheologije, etnologije, edukacije i uživanja za sve generacije, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine posjećuju domaći, ali i strani turisti šriom Evrope, Azije i cijelog svijeta. Pored više od 250 hiljada naučnih publikacija, uključujući preko 160 knjiga koje posjeduje najstarija naučno-kulturna institucija u BiH, posjetioci imaju priliku uživati i u sedmoj umjetnosti.

“Nekoliko dana su prikazivani poznati Mostovi Sarajeva, dok je jedan dio dana bio rezervisan za arhivsku građu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, nešto vrlo zanimljivo ustvari. Mi posjedujemo veliku količinu arhivskih fotografija i video zapisa, jedan dio njih smo prije nekoliko godina, za rođendan 2016. godine, predstavili javnosti u jednom isto opuštenom tonu. Ove godine smo se odlučili za nešto vrlo slično, s tim da su i filmovi i fotografije, grubo sređeni, te posjetitelji mogu odmoriti malo i pogledati stare zapise.”, rekla je Ana Marić, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH.

Projekat arhivskih filmova iziskuje podršku fondacije za kinematografiju uz koju će se filmovi i video zapisi moći dodatno urediti i digitalizovati, te u konačnici pripremiti jedan reprezentativan film o historijatu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine koji bi bio dostupan javnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!