Zemaljski muzej postaće baza za naučni rad Univerziteta u Sarajevu

Kultura 12. jan 202213:21 0 komentara
N1

Zemaljski muzej u Sarajevu postaće naučno-nastavna baza Univrzitetu u Sarajevu, dogovoreno je ovo između predstavnika Vlade KS i direktora Muzeja i rektora Univerziteta. Ovo, svojevrsno, spajanje trebalo bi konačno riješiti status Zemaljskog muzeja koji godinama unazad bori borbu za opstanak.

“Krećemo u proces spajanja dvije najvažnije naučno-istraživačke institucije u BiH, to su univerzitet u Sarajevu i Zemaljski muzej, nakon završetku Zemaljski muzej BiH biće proglašen naučno-nastavnom bazom Univerziteta u Sarajevu”, saopštio je premijer KS Edin Forto.

Rektor Univerziteta u Sarajevu kaže ranije se nije bilo razumijevanja prethodnih Vlada da se pitanje najstarije ovakve ustanove u BiH Zemaljskog muzeja rijepi. Škrijelj kaže, prvo što mora uraditi je uputiti upit organizacionim jedinicama da li žele da im Zemaljski muzej bude naučna baza.

“Ovo je prvi ozbiljan potez u riješavanju pitanja Zemaljskom muzeja, za koji je briga izostala sa nivoa države”, rekao je rektor Univerziteta Rifat Škrijelj.

Direktor muzeja dodaje, da ranije nije postojala politička volja da se pitanje Muzeja riješi. Kaže, finansijski to nikada nije problem, ali da nije bilo volje.

“Razgovara se o ovom pitanju već 20 godina. Od kad sam direktor prva stvar na kojoj sam insistirao da se na neki način oslonimo na Univerzitet, ali nas se uporno guralo u segment kulture, iako sam ja govorio da mi nismo galerija, četiri zida”, zaključio je direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!