102. zima Nikole Grbešića: Koja je tajna njegove dugovječnosti

Lifestyle 01. dec. 202116:47 > 17:55
Podijeli:
Izvor: N1

Jedna nadasve neobična priča iz Sarajeva - priča o 102-godišnjem Nikoli Grbešiću koji još vozi automobil a danas mu je gotova i saobraćajna dozvola. Razgovarali smo s njim.

“Gotova saobraćajna”, kaže nam nakon što prekida telefonski razgovor. Ipak, zimi ne vozi.

Da godine ne donose uvijek nužno i zaboravljanje, dokaz je Nikola, sa više od deset decenija života. U snazi, vitalan. Pokazuje nam fotografije vjenčanja svoje sestre i – prepoznaje sve od prisutnih. Pokazuje nam i sebe. Vidi se da je bio naočit a to nam i potvrđuje. Dok je bio mlad, vozio je i motor.

Imao sam motor, bio mlad… Koja nije išla na motor, ja bih je volio vidjeti“, priča nam.

Doživjeti stotu nije mala stvar, a ispričao je i koja je tajna njegove dugovječnosti:

Kao prvo i prvo, pušio sam. 2003. godine prestao sam pušiti. Imao sam 80 i nešto godina kad mi je žena umrla. Počeo sam puno pušiti, počelo me daviti i ja prekinem. Alkohol popijem samo ponekad ali nisam bio alkoholičar. Ja sam vazda volio pojesti hurmašicu nego popiti rakiju. Slatko sam volio, i sada slatko jedem. A voće… Volio sam smokve, grožđe. U pljačku oraha smo išli. Namlatimo oraha, sakrijemo se, kao djeca, pa tuci i jedi. I meso sam čitav život i dan-danas samo mesa jedem a svi su mi doktori govorili da mesa ne jedem, a ja bez mesa ne mogu“.

Ima i poruku za mlade, ali upućuje i jednu važnu poruku:

“Nek’ ne troše drogu i alkohol”.

Da vam kažem: Ništa gore nema nego samo se šćućuriti… Radi život bolan, hodaj!“, naglašava ovaj vremešni gospodin.

Bitno je voljeti i uživati u životu, koliko god trajao, a možda baš vi budete imali te sreće, da doživite godine kao Nikola Grbešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar