Sedam stvari koje vas čine uspješnijim ukoliko ste samci

Lifestyle 09. jul. 201613:42 > 13:43
Podijeli:
Izvor: Ilustracija / Pixabay

U svojoj knjizi "Going Solo", sociolog sa Univerziteta New York Eric Klineberg, se osvrnuo na temu kako je biti samac u današnje vrijeme, kao i na percepciju javnosti u kojoj je nametnuta teza da osoba koja nije u ljubavnoj vezi nema javnog života.

No, ne misle svi tako, niti činjenice to pokazuju.

Kada je u pitanju SAD, samci su danas većina, za razliku od prije 40-ak godina.

Urađene su i studije koje se bave pitanjem samaca i kako to utiče na njihov uspjeh.

Samci su više društveni
Istraživači kažu da su samci većinom češće u kontaktu sa porodicom, pomoći će im, ali i sprijateljiti se sa komšijama. Jedno istraživanje također kaže da samac provede otprilike 12 minuta dnevno u razgovoru sa drugim ljudima, dok udati to čine 7,8 minuta. Također, biti samac ne znači da je ta osoba osuđena na usamljenost i osjećaj izoliranosti.

Samci imaju više vremena za sebe
Ukoliko više vremena provodite sami sa sobom, to vam pomaže da otkrijete ko ste, kao i smisao i svrhu vašeg života.

Samci imaju više slobodnog vremena
Samci imaju više slobodnih aktivnosti od udatih i oženjenih. Oni tako prosječno potroše 5,56 sati dnevno na slobodne aktivnosti u poređenju sa udatim i oženjenim koji potroše 4,87 sati. Samci također više vježbaju, bave se sportom, više gledaju televiziju, igraju igrice i provode više vremena na kompjuteru.

Samci imaju manje pravne obaveze
Kada se udate za nekoga, to vas čini legalno odgovornim za njegove finansijske greške, a postajete i odgovorni da dijelite kredit.

Biti samac rezultuje većom platom za žene
Žene imaju veću platu kada su slobodne u poređenju sa udatim kolegicama.

Samci rade manje sati nego oženjeni muškarci
Muškarci koji nemaju djevojku između 28 i 30 godina rade manje 441 sat van posla nego njihove oženjene kolege, dok muškarci između 44 i 46 rade 403 manje sati ako su slobodni.

Samci više vježbaju
Istraživači sa Univerziteta Maryland su otkrili da muškarci i žene u godinama od 18 i 64, koji nikad nisu bili oženjeni ili udati, više puta vježbaju tokom sedmice od onih koji su udati ili razvedeni. Druga studija je pokazala da samci imaju 25 posto manje šanse da budu gojazni u poređenju sa oženjenim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.