Djevojčica bez nogu naučila plesati i postala inspiracija

Lifestyle 11. jul. 201617:45 > 17:53
Podijeli:
Izvor: Snapshot

Jedanaestogodišnja djevojčica koja je izgubila obje noge u strašnoj nesreći je postala internetska senzacija zbog zadivljujućeg umijeća plesanja.

Jiang Zhangziyi, ili Ziyi kako je prijatelji i porodica zovu, 2010. godine su joj amputirane obje noge nakon stravične saobraćajne nesreće u kojoj joj je polovina tijela bila slomljena.

“Bila sam van sebe da sam čak pomišljala i na samoubistvo”, kazala je Ziyina majka Zhang Shuixiang. “Imala je samo šest godina i tek je nekoliko godina hodala”, prisjetila se Zhang.

No, Ziyi je iznenadila majku svojom odlučnošću i nepokolebljivom otpornosti. Ubrzo je naučila da hoda te je odlučila da želi naučiti da pleše, odbijajući prihvatiti svoja ograničenja.

“Još uvijek imam ruke i možeš mi pomoći”, kazala je Ziyi svojoj majci. “Zaplešimo zajedno”, dodala je.

Na početku su Ziyi i Zhang teško pronašli učitelja koji bi se prihvatio izazova da je nauči plesati, no na kraju su pronašle Ye Xiaofang koja se ponudila da Ziyi daje besplatne časove.

Djevojčica se na početku borila da pleše na svojim udovima.

“Bilo je teško i bolno na početku, ali ja volim da plešem. Ako zaista nešto želite, morate da to radite”, rekla je Ziyi.

No, do 2013. Ziyi je postala uvjerena u svoje sposobnosti a kada ju je njen otac odveo na plesno takmičenje u Kini, ona je pobijedila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.