Južnokorejski vojnici smanjuju stres baletom

Lifestyle 14. jul. 201612:32 > 16:37
Podijeli:
Izvor: Reuters

Jednom sedmično grupa južnokorejskih vojnika, stacioniranih uz Demilitarizovanu zonu na granici sa Sjevernom Korejom, vojničke čizme mijenja za baletanke, kako bi uz ples i klasičnu muziku smanjili stres.

“Ovdje je dosta napeto jer živimo u jedinici na prvoj liniji fronte i zbog toga se ponekad osjećam nesigurno”, kazao je 23-godišnji Kim Joo-hyeok koji odrađuje dvogodišnji vojni rok, obavezan za sve muškarce. “No, balet mi pomaže da ostanem miran i sabran i da izgradim prijateljstvo s ostalim vojnicima”, dodao je Kim koji namjerava nastaviti s baletom i nakon završetka vojnog roka.

Lee Hyang-jo, balerina Korejskog nacionalnog baleta zadužena je za poduku 15-orice vojnika iz 25. vojne divizije. Program je pokrenut prošle godine, a pod njezinom palicom vojnici se dobro oznoje dok pokušavaju napraviti špagu, ‘demi plie’, ‘grand plie’ i ostale baletne pokrete.

Dosad su na vojničku pozornicu postavili Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskog. Pukovnik Heo Tae-sun pojašnjava da “balet zahtjeva veliku fizičku snagu te je dobar za jačanje mišića, povećane fleksibilnosti i pravilno držanje”. I dok neki vojnici igraju nogomet, dodaje pukovnik, ostali se rekreiraju baletom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.