Mislite da zaslužujete veću plaću? Slijedite ovih pet koraka

Lifestyle 17. jul. 201618:07 > 18:08
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Kada se radi o povišici, mnogima je nezgodno da pokrenu tu temu sa šefom. Iako ste vi svesni da je zaslužujete, vaš šef možda to neće primetiti i zato je potrebno da mu to stavite do znanja. Ovih 5 saveta će vam pomoći u tome.

Redovno viđanje sa šefom

Morate razumjeti da je vaš šef zauzet, ali pokušajte svakih mjesec dana da odete s njim na kafu da se bolje upoznate i vidite kako je.

Sumirajte svoju radnu sedmicu

Napišite vašem šefu e-mail o tome šta ste postigli u toku sedmice i šta ste tačno uradili. Vaš šef možda neće odgovoriti, a možda će uzvratiti i nekom kritikom, ali to ne treba da shvatite lično. Kritika zna da bude i dobra.

Idite sa kolegama na kafu

To što vam je neko kolega, ne mora da znači da ne može da vam bude i prijatelj. Kada pravite pauzu, zovite kolege da vam prave društvo. Tako ćete možda saznati i neke informacije koje su vam bitne, a možda ćete steći i nekog novog prijatelja.

Budite pozitivni

Osoba koja se stalno žali na svoj posao teško da će uspjeti na radnom mjestu. Nemojte se žaliti na posao i kolege, nego posmatrajte sve sa ljepše strane. Ako ste negativni, djelovat ćete ljudima kao da niste za saradnju i uvijek će prije vas biti izabran neko drugi.

Tražite ono što želite

Iako to vama možda djeluje očigledno, vaš šef može da ne primijeti da vi želite povišicu. Najbolji način da pokrenete razgovor na tu temu jeste da ispunite sve gore navedene uslove i kažete mu da ste spremni da preuzmete više odgovornosti na sebe. Poslije dva-tri mjeseca, ostvarit će vam se želja. Ako se ne ostvari – sami pitajte za povišicu. Možda je nećete dobiti odmah, ali vaš šef će to imati na umu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.