Upozoreni ste: Nikada nemojte tražiti krišku limuna u piće

Lifestyle 27. avg. 201620:13 > 20:23
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Tokom ljeta uvijek poželimo krišku limuna u svakom piću koje naručimo i to zbog toga što ta voćka pićima daje notu svježine, no to zadovoljstvo bismo trebali izbjegavati. Zašto? Zbog toga što je to voće jako prljavo.

Istraživači su u studiji iz 2007. godine koristili po krišku limuna iz dvadeset i jednog restorana, nakon čega su uzete i stavljene na ispitivanje. Otkrili su da gotovo 70 posto tih uzoraka posjeduje 25 različitih vrsta mikroba.

Mikrobi koji su pronađeni na uzorcima limuna mogu izazvati zarazne bolesti na različitim dijelovima tijela, iako nije utvrđeno kolika je vjerovatnoća zaraze“, napisali su istraživači.

“Šefovi restorana trebaju biti svjesni da kriške limuna koje dodaju u pića mogu imati ​​potencijalno patogene mikrobe“, navedeno je u studiji.

“Ljudi dodiruju limun, režu ga, prenose i stavljaju u šolju ili čašu ili na rub čaše”, kazao je doktor Philip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na Univerzitetu New York i autor studije “Tajni život klica”.

Ali, bez obzira na rizik, Tierno je rekao kako on uvijek traži limun za piće, a da će ga vratiti ukoliko vidi da je barmen stavio svoje prste preko ruba čaše ili ako koristi prljave krpe za čišćenje.

Morate obratiti pažnju“, rekao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.