Ovih deset kompanija kontrolišu svu hranu i piće na svijetu

Lifestyle 29. sep 201613:58 > 14:03
Podijeli:
Izvor: Oxfam

Svega deset kompanija u svijetu kontrolišu skoro svu hranu i pića koja konzumiramo svaki dan.

Kompanije: Nestle, Pepsico, Coca-Cola, Unilver, Danone, General Mills, Kellogg's, Mars, Associated British Foods i Mondelez – svaka zapošljava hiljade radnika i zarađuje više milijardi na godišnjem nivou. 

Kako bi natjerali kompanije da naprave pozitivne promjene u svom radu i kako bi kupac bio svjestan ko kontroliše brandove koje kupuje – Oxfam je napravio veliku infografiku koja prikazuje kako su potrošački brandovi ustvari povezani, prenosi Bussiness Insider.

U nastavku vam predstavljamo vrijednost svake od spomenutih kompanija.

1. Kellogg's

Prihod 2015. godine: 13, 5 milijardi dolara. Pored Froot Loopsa i Frosted Flakesa, Kellogg's je također vlasnik brandova kao što su Pringles, Cheez-It i Eggo.

2. Associated British Foods

Prihod 2015. godine: 16,6 milijardi dolara. Kompanija je vlasnik brandova kao što su Dorset Cereals, Twinings Tea i Primark.

3. General Mills

Prihod 2015. godine: 17, 6 milijardi dolara. General Mills je najpoznatija po žitaricama Cheerios i Chex, ali također su vlasnici Yoplaita, Hamburger Helpera, Haagen Dazsa i Betty Crockera.

4. Danone

Prihod 2015. godine: 24, 9 milijardi dolara. Najpoznatiji su po jogurtima Activa, Yocrunch i Oikos.

5. Mondelez

Prihod 2015. godine: 29, 6 milijardi dolara. Kompanija koja je milijarde stekla na osnovu brandova Oreo, Trident žvake i Sour Patch Kids.

6. Mars

Prihod 2015. godine: 33 milijarde dolara. Mars ne treba posebno predstavljati, a najpoznatiji je po brandovima M&M, Uncle Ben's riža, Starbust i Orbit.

7. Coca – Cola

Prihod 2015. godine: 44, 3 milijarde dolara.

8. Unilever

Prihod 2015. godine: 59, 1 milijarde dolara. Ova korporacija je vlasnik brandova kao što su deodoranti Axe, Lipton čaj, Magnum sladoled i majoneza Hellmann's.

9. PepsiCo

Prihod 2015. godine: 63 milijarde dolara. PepsiCo je vlasnik brandova kao što su žitarice Quaker, Cheetos i Tropicana.

10. Nestle

Prihod 2015. godine: 87 milijardi dolara. Pored slatkiša za koje svi znamo, Nestle je vlasnik brandova Gerber dječija hrana, Perrier, DiGiorno i Hot Pockets.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.