Šta se događa ako trpite veliku nuždu?

Lifestyle 22. okt. 201618:49 > 18:52
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Odlazak u WC je prirodni proces čišćenja organizma i upravo zbog toga ga nikako ne bi smjeli odlagati. To se posebno odnosi na obavljanje velike nužde.

Kada je najbolje vreme za obavljanje velike nužde?

Za većinu ljudi, najbolje i najzdravije vreme za odlazak u toalet je ujutro. Naime, tokom noći naš probavni sistem razgrađuje hranu koju smo pojeli tokom prethodnog dana, a koja je ujutro, kada se probudimo spremna na izlazak iz našeg tijela, piše Zadovoljna.hr.

Koliko puta sedmično bi trebalo da obavljamo veliku nuždu?

Odlazak u toalet jednima je normalna i rutinska stvar, dok drugima predstavlja problem. Iako je jutarnje pražnjenje crijeva najzdravije za organizam, oni koji to ne rade ne moraju biti zabrinuti.

Primarijus dr. Marino Kvarantan, specijalist internist, objašnjava kako se uobičajenim smatra obavljanje velike nužde jednom ili nekoliko puta dnevno.

Međutim, ako to radite svaki drugi ili treći dan, ne morate se zabrinjavati, sve dok ne osjećate fizičku neprijatnost. Ukoliko osjetite simptome poput nadutosti i grčeva i težine u stomaku, trebalo bi da potražite savjet stručnjaka.

Koji je najveći problem kod obavljanja velike nužde?

Problemi s probavom mogu se javiti kada poremetite dnevnu rutinu odlaska u toalet.

“U trenucima kada nemate vremena ili prilike da obavite nuždu pa je zbog toga odložite, tijelo, koje vam je poslalo jasan signal da je spremno za pražnjenje crijeva, ulazi u stanje svojevrsnog malog šoka”, objašnjava doktor Kvarantan i dodaje kako odlaganje nužde može dovesti i do brojnih nuspojava poput nadutosti, gasova, grčeva pa čak i zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.