Vozači: Ko ima pravo prvenstva prolaza na ovoj raskrsnici?

Lifestyle 25. okt. 201609:51 > 09:57
Podijeli:
Izvor: Youtube

Sve veći broj saobraćajnih nesreća s teškim posljedicama i smrtnim ishodima poziva nas na pitanja o poznavanju osnovnih saobraćajnih propisa.

Koliko puta ste se našli u situaciji da na primjeru vidite nepoznavanje osnovnih pravila vožnje. Vozači tako ugrožavaju sigurnost svih učesnika u saobraćaju, a upravo nepoštivanje pravila dovodi do najtežih nesreća.

Stoga vam u nastavku donosimo jednu uobičajenu situaciju u kojoj se svaki vozač redovno može naći na bilo kojoj ulici. Tri automobila, bez saobraćajnih znakova, semafora ili policajca koji reguliše saobraćaj. Ko ima prvenstvo prolaza?

Na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom, vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane – pravilo desne strane, piše portal Itablice.com. Izuzetno od ovog pravila, tramvaj u svim slučajevima ima prvenstvo prolaza (ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno).

Također, vozila sa pravom prvenstva prolaza odnosno vozila pod pratnjom, s uključenim rotacionim svjetlima, imaju u svim slučajevima najveći prioritet i pravo prvenstva prolaza, čak i u odnosu na tramvaj.

Vozač vozila koji na raskrsnici skreće ulijevo, dužan je da propusti vozilo koje dolazeći iz suprotnog smjera na raskrsnici zadržava pravac kretanja ili skreće udesno, ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno.

Takođe, vozila sa pravom prvenstva prolaza odnosno vozila pod pratnjom, s uključenim rotacionim svetlima, imaju u svim slučajevima najveći prioritet i pravo prvenstva prolaza, čak i u odnosu na tramvaj.

Izuzetno od gore navedenih pravila saobraćaja, na neregulisanoj raskrsnici, vozila s pravom prvenstva prolaza i vozila pod pratnjom sa uključenim rotacionim svjetlima imaju pravo prvenstva prolaza u svim slučajevima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.