Nemilosrdna svakodnevica najhladnijeg naseljenog mjesta

Lifestyle 25. okt 201610:48 > 11:33
Podijeli:
Izvor: Snapshot

Rusko selo Oymyakon, koj se nalazi u republici Jakutskoj, najhladnije je naseljeno mjesto na svijetu.

Zimi u Oymyakonu temperature padaju do -60°C, a ljeti se dižu i iznad 30°C.

Kada temperatura u Oymyakonu malo poraste, stanovnici su presretni jer iznosi “samo” -35°C.

Oymyakon se nalazi u istočnom dijelu Sibira, na obali rijeke Indigirke, a najniža izmjerena temperatura u tom mjestu je iznosila nevjerovatnih -71,2°C. Ipak, temperature ljeti mogu dostići i 20 do 30°C, dok je najviša temperatura zabilježena 2010. godine i iznosila je 34,6°C.

Vjetar puše vrlo rijetko, a godišnje padne tek nešto više od 200 milimetara kiše.

Također, u neposrednoj blizini Oymyakona se nalaze brojni i bogati izvori tople vode, a rijeka Indigirka je pogodna za ribolov repuški, čira, maksune i omulja.

Stanovništvo najhladnijeg naseljenog mjesta na svijetu većinski se prehranjuje mesom, kako zbog njegovih visokih kaloričnih vrijednosti, tako i zbog problema s transportom svježeg voća i povrća. S obzirom da se tlo smrzava do ogromne dubine, Rusi koji ovdje žive imaju problema čak i s izgradnjom odvoda pa toalete uglavnom smještaju izvan kuća.

Korištenje mobitela zimi je gotovo nemoguće jer se uređaji redovno smrzavaju u džepovima, a oni koji nemaju garaže s grijanjem, automobile ne gase preko noći jer ih ujutro ne mogu upaliti.

Također, u razdobljima najveće hladnoće stanovnici moraju paziti i na to kako i koliko brzo udišu zrak. Ukoliko dišu preduboko ili prebrzo, na plućima mogu zaraditi ozebline. Bavljenje sportovima na otvorenom tako i ne dolazi u obzir.

Pogledajte kako izgleda nemilosrdna svakodnevica najhladnijeg nasljeneog mjesta na svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.