Ruski psiholozi: Maša i medvjed najštetniji dječiji film

Lifestyle 03. nov 201620:58 > 22:19
Podijeli:
Izvor: Tanjug/AP, Ivan Sekretarev

Ruski psiholozi sastavli su listu dječjih filmova i serija koji su najštetniji za psihu mališana. Iznenađujuće, prvo mjesto zauzela je upravo ruska animirana serija "Maša i medvjed", koja je osvojila i djecu i odsrasle širom svijeta.

Ruski stručnjaci smatraju da neposlušnost glavne junakinje Maše, njeni hirovi i nepristojno ponašanje mogu negativno da utiču na ponašanje djece, kojoj se može učiniti da je takvo postupanje sasvim normalno.

Psiholozi na drugo mjesto po štetnosti stavljaju američki animirani film “Monster High”, a razlog je leksika koju koriste junaci ovog filma. Prema mišljenju psihologa, sleng može loše da utiče na jezik kojim djeca govore. Pored toga, glavni junaci pohađaju školu za čudovišta, ali ne idu na časove.

“Spužva Bob Kockalone” zauzeo je treće mjesto po lošem uticaju na psihu djece. Psiholozi kažu da je Spužva Bob previše egoističan i stalno kritikuje odrasle.

Na četvrtom mjestu je crtani klasik, koji su skoro svi obožavali – Tom i Jerry. Stručnjaci smatraju da glavni junaci, mačak i miš, djeci “usađuju pogrešan odnos prema odraslima”.

Crtani film Maša i medvjed popularan je ne samo u Rusiji, već i u Italiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Indoneziji, kao i na Istoku. Mašu vole i djeca u muslimanskim zemljama, što neki povezuju sa činjenicom da djevojčica nosi maramu na glavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.