Naučnici: Rak se "hrani" šećerom, gladovanje kao lijek

Lifestyle 04. nov 201611:02 > 13:18
Podijeli:
Izvor: N1

Medicina nalaže da je najefikasnije liječenje tumora kombinacija hemoterapije, radioterapije i operacije. Ipak, malo istraživanja kaže kako se može povećati uticaj tih terapija na maligne ćelije, a smanjiti oštećenja zdravih tkiva u organizmu. Naučnici kažu - rak ne voli "glad", pogotovo ako izbacite šećer iz ishrane.

U protekle dvije decenije, razna istraživanja su pokazala da smanjen unos kalorija kod životinja može da potpomogne organizmu da proizvede više bijelih krvih ćelija – koje lociraju i same uništavaju ćelije raka.

Kako piše Veronik Čašaj, istraživač sa Univerziteta u Queeinslandu, studije rađene 2008. godine pokazuje da su miševi daleko bolje reagovali na hemoterapiju ukoliko su “gladovali”, dok miševi koji su dobro nahranjeni ne samo da nisu pokazali isti stepen ozdravljenja već su se i teže oporavljali od terapije.

Poslije toga, ustalila se preporuka ljekara da se slabo jede prije terapije, kako bi tretman bolje djelovao, a posljedice po ogranizam bile što blaže.

Ukoliko se ovakva tvrdnja dalje ispita i dokaže, moglo bi da znači da bolesnici mnogo lakše mogu da podnesu “jake” doze hemoterapije, koja je pogotovo bitna za tumore koji brzo napreduju. Ujedno, to bi moglo da znači da će ljekari uz određenu pripremu pacijenata, moći da daju i veće doze lijeka, pošto će negativni efekti po organizam biti ograničeni.

Šta hrani rak?

Već skoro 50 godina, nauka je svjesna da se kancerogene ćelije hrane glukozom. Ukoliko ih izložite “hrani”, one će rasti i biće otpornije na hemoterapiju, pošto će moći da se “oporave”.

Jop 1950-ih godina njemački naučnik Oto Varbur je pokazao da kancerogeno tkivo “živi” od glukoza. Sa druge strane, ne mogu da iskoriste masne kiseline kao izvor hrane.

Teorija glasi ovako – ako bi neko postio, odnosno unosio samo vodu prije hemoterapije, tijelo će potrošiti zalihe ugljenih hidrata kako bi održao nivo šećera u krvi. Kada se to potroši, proteini iz tijela se koriste, a potom i zalihe masti.

Ćelije koje su zdrave i inače koriste glukozu kao svoj izvor energije mogu da se “prebace” na druge izvore energije, koji se dobijaju metabolizmom mast i zovu se ketonska tijela. Sa druge strane, ćelije raka to ne mogu. One moraju da koriste šećere za “prehranu”. Tako, u uslovima niskog nivoa šećera u krvi, ćelije raka se “izgladnjuju” i tako postaju osjetljivije na hemoterapiju.

Opet, zdrave ćelije koriste ketone, i tako u uslovima gladovanja one zapravo jačaju. Tako mogu efikasnije da se odbrane od hemoterapije, i tako će posljedice biti manje strašne. To dovodi i to doga da je moguće unijeti mnogo veće količine lijeka koji ubija ćelije raka, a da se pritom ostatak organizma ne ošteti.

Jedna studija je pokazala, na grupi od deset pacijenata, da su nakon posta prije hemoterapije, poslije tretmana bili mnogo manje slabi i umorni. Takođe mnogo manje njih je imalo mučninu. Nije utvrđeno da li je tretman bilo efikasniji, ali svakako terapija nije trpjela zbog gladovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.