Želite ispovjediti grijehe? Sada možete i putem aplikacije

Lifestyle 09. dec 201611:40 > 11:49
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com / Ilustracija

Katolički vjernici koji žele ispovjediti grijehe, od četvrtka u nekim španskim gradovima to mogu ostvariti uz pomoć nove aplikacije koja će im pomoći da pronađu najbližeg svećenika.

Aplikacija “Ispovjednik GO” detektira korisnikovu lokaciju i na ekranu mu prikazuje mjesto na kojem se nalazi njemu najbliži svećenik koji ga je spreman ispovjediti, kao i najkraći put do njega.

Aplikacija nudi informacije o svećeniku koji je trenutno slobodan, njegovo ime, datum rođenja i godinu u kojoj je zaređen te popis Deset Božjih zapovijedi.

“Svećenik se može nalaziti u ispovjedaonici u nekoj od obližnjih crkava ili negdje u gradu”, stoji u opisu aplikacije koja je postala aktivna u četvrtak 8. decembra na nacionalni praznik u Španiji, blagdan Bezgrešnog začeća.

Beta verzija aplikacije “skinuta” je nekoliko hiljada puta od kraja septembra otkad je na raspolaganju korisnicima.

Biskup San Sebastiana, Jose Ignacio Munilla jedan je od oko stotinu svećenika iz cijele Španije koji je dosad putem aplikacije odgovorio na upit za ispovijed na nov način.

Otac Ricardo Latorre koji je aplikaciju osmislio, kazao je kako se nada da će servis početkom iduće godine biti na raspolaganju i u drugim zemljama španskog govornog područja Latinske Amerike.

Iako je katolicizam duboko ukorijenjen u španskoj kulturi, odlasci na mise u crkvu u Španiji su, kao i u ostalim evropskim katoličkim zemljama, u stalnom padu. Po anketi koju je proveo španski Centar za sociološka istraživanja (CIS), većina Španaca ili njih oko 59,3 posto kaže da “gotovo nikad” ne odlazi na misu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.