Za koncentraciju bolje slušati Mozarta nego "žestoki zvuk"

Lifestyle 16. dec 201614:25 > 16:11
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Britansko istraživanje pokazalo je da muškarci puno češće griješe dok se koncentriraju na jednu zadaću ukoliko slušaju rock muziku nego ako im u pozadini svira Mozartova muzika, za razliku od žena koje su uspješno obavile zadane im poslove bez obzira na muzičku podlogu, pišu francuski mediji.

Tristopedesetdvoje sudionika godišnjeg naučnog skupa ljekara odazvalo se pozivu britanskih naučnika s londonskog Imperial Collegea i Visoke Kraljevske muzičke škole te sudjelovalo u društvenoj igri “Doktor” u kojoj je uz pomoć pincete potrebno što brže izvaditi određeni organ iz virtualnog pacijenta ne dodirujući pritom metalne dijelove “tijela”.

Ispitanici su na ušima imali slušalice iz kojih su neko vrijeme dopirali zvukovi Mozartova Andantea iz Sonate za dva glasovira u D-duru, a potom “Thunderstruck” hard rock grupe AC/DC.

Na kraju je izračunato vrijeme koje je ispitanicima bilo potrebno za uklanjanje triju organa i broj počinjenih pogrešaka.

Rezultati su pokazali da su muškarci koji su tokom “operacije” slušali “Thunderstruck” posao obavili sporije i uz više pogrešaka u odnosu na grupu kolega koji su isti posao obavili uspješnije slušajući Mozartovu muziku. Odnos je bio 28 – 36.

Žene su isti posao obavile jednako kvalitetno i brzo, bez obzira na muziku koja im je puštana.

Naučnici smatraju da rock muzika kod muškaraca uzrokuje svojevrstan auditivni stres, odnosno stanje koje izaziva glasna ili diskordantna muzika.

Drugi kriterij u izvršenju zadanog posla odnosio se na sklonost određenoj vrsti muzike. Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su kazale da više vole klasičnu muziku ili u ovome slučaju Mozartovu sonatu, zadaću obavile puno uspješnije.

U širem istraživanju britanski naučnika istražuju blagotvoran efekt muzike na učinkovitost u raznim drugim područjima, od govorništva do rezultata koji se postižu u sportskim natjecanjima.

Ranije provedene studije pokazale su da su u operacijskim dvoranama u kojima je puštana muzika, jamajčanski ritmovi ili hip hop povećavali brzinu rada i baratanje kirurškim instrumentima ljekarskog tima, a nasuprot tome, kod svakog četvrtog anesteziologa bilo kakva vrsta muzike smanjivala je oprez.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Medical Journal of Australia.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.