Fitnes trener savjetuje: Detoksikacija poslije Nove godine

Lifestyle 03. jan. 201709:26 > 09:38
Podijeli:
Izvor: N1

Novogodišnja proslava i praznici sa sobom nužno nose obilate trpeze, a Nova godina je karakteristična i po velikom broju odluka koje donosimo, pa između ostalih i one da ćemo zdravije jesti, više vježbati i biti posvećeni sebi, a o tome smo razgovarali sa fitnes trenerom Adnanom Baždarevićem.

O detoksikaciji nakon Nove godine je rekao: “Detoksikacija je eliminacija otrova iz tijela koje se mogu nakupiti i udisanjem i hranom. Treba reći da detoksikacija ne može biti instant i nema čarobnih pilula za to, pogotovo ako duži vremenski period ne vodimo računa o prehrani, ali i ukoliko se krećemo po zadimljenim prostorijama. Uravnotežena i zdrava prehrana je na prvom mjestu, ali i svi antioksidansi i hranljive materije koje pomažu detoksikaciji organizma. Potrebno je unositi vodu, ne sokove, kako bismo rehidrirali organizam, jesti sirove materije, odnosno voće i povrće koje će pomoći da organizam samostalno počne proces detoksikacije. Naravno, neizostavna je fizička aktivnost, trening, koji će pomoći da se metabolizam ubrza“.

Na pitanje koje namirnice su poželjne za ovo doba godine je odgovorio: “Uvijek svim vježbačima preporučujem što prirodniju ishranu, dakle sezonsko voće i povrće. U BiH je to malo problematično jer imamo jaku zimu pa ne može svako voće i povrće uspjeti. Potrebno je unositi voće i povrće sa vitaminom C – dakle limun, grejp, narandža, mandarina, i voće i povrće koje sadrži vlakna koja su bitna za pročišćavanje crijeva i sam proces detoksikacije. Tanjir koji formirate treba da bude što šareniji, a porcije ograničene“.

Istakao je i kako rigorozna dijeta nije zdrava .

Po pitanju dijeta, rekao je kako ne treba periodično djelovati, već naći način da vodimo zdrav životni stil.

Potrebno je voditi računa o tome šta jedemo, iako je teško jer je naše podneblje poznato po masnijoj hrani, ali možemo bar na dnevnoj bazi paziti na 70, 80 posto toga šta unosimo, šta pijemo, gdje provodimo vrijeme i imamo li fizičku aktivnost“, komentarisao je Baždarević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.