Popeli se uz zaleđene vodopade u kanjonu Tare

Lifestyle 07. feb. 201721:27 > 21:33
Podijeli:
Izvor: Snapshot

Dok su se "obični smrtnici" smrzavali na temperaturama ispod nule, petorica alpinista iz Srbije i Crne Gore iskoristili su hladno vrijeme i situaciju "u kojoj voda ledi", i uspješno se popeli uz dva zaleđena vodopada u kanjonu Tare.

Nikola Đurić, Dušan Branković, Dušan Starinac, Danilo Pot i Ivan Laković proteklog vikenda su “osvojili” vodopade iznad sela Dobrilovina u kanjonu Tare, koji su najveći vodopadi u Crnoj Gori koji lede.

U tom dijelu kanjona, dvije rječice iz Zabojskog jezera formiraju vodopade visine oko 150 metara. Desni je nazvan Mali zec, a lijevi Strast.

“Vanja Pejović i ja smo sredinom decembra posjetili Dobrilovinu s namjerom da se penjemo uz neki od dva postojeća vodopada. Čekamo ih od 2012. godine, ali nikako da se poklope sve kockice. Na našu žalost, desnom vodopadu je nedostajalo još desetak dana do formiranja, a lijevi nije bio ni blizu. Malo nas je tješila dugoročna prognoza, ali nagomilano iskustvo sa naglim prodorima toplog vazduha, koji ‘poobara’ sve zaleđene vodopade, upozoravalo je da se ne nadamo previše”, počeo je svoju priču Ivan Laković iz Malog alpinističkog kluba iz Podgorice.

“Srđan Lečić i ja smo se vratili poslije Nove godine i popeli se uz Malog zeca, ali lijevi vodopad još nije bio do kraja formiran. Nedostajalo mu je još dosta”, rekao je Laković.

Laković kaže da disciplina penjanja uz zaleđene vodopade postoji već tridesetak godina a da se kod nas praktikuje u mjeri u kojoj to zimske temperature dozvole.

Prilika da se popnu i uz drugi vodopad, nazvan Strast, pružila im se u subotu, kada su se uz, za njih slatke muke, popeli uz Strast, a neki su ponovili i penjanje uz desni vodopad.

Ekipa je snimila i “dokaz” penjanja uz vodopade Tare. Pogledajte.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.