U devetom mjesecu trudnoće dobila posao

Lifestyle 09. feb. 201710:18 > 12:43
Podijeli:
Izvor: MorgueFile/ilustracija

Jedna 37-godišnja Italijanka dobila je posao na nedređeno vrijeme u devetom mjesecu trudnoće. Italijanski mediji o preduzetniku koji ju je zaposlio pišu kao o heroju. On poručuje: "Materinstvo nije kazna".

Martina kaže da je jako sretna ali i veoma iznenađena. “Divno je, neočekivano iznenađenje, znati da neko vjeruje u moje profesionalne sposobnosti iako sam trudna. Nisam očekivala to, nažalost, iako ne bi trebalo da bude tako”, rekla je ova mlada Italijanka za Rai. 

Martina treba da se porodi kroz deset dana. Mama je jedne dvogodišnje djevojčice, a u dogovoru sa poslodavcima počeće da radi pet mjeseci poslije porođaja. “Bila sam sretna već samo zbog toga što su me uopšte pozvali na razgovor. Imam prijateljice koje su na intervjuima za posao morale da lažu da nisu u vezi, da nemaju muža, da ne žele djecu”, kaže ona.

Vlasnik dizajnerske kompanije koji ju je zaposlio u italijanskoj javnosti doživljen je kao heroj. On kaže da je iskreno iznenađen zainteresovanošću medija za ovaj slučaj.

“Ovo je nešto što mi smatramo potpuno normalnim. Martina ima profesionalno iskustvo koje je nama potrebno i zato smo je odabrali”, rekao je Samuele Skjavone.

On kaže da je razumio ovu situaciju i zbog svoje žene, koja je bila zaposlena na određeno vrijeme i kada je rekla poslodavcu da je trudna dobila je otkaz, prenosi Ansa.  “Na poslovnom planu, materinstvo je kao kazna. Ja nisam želio da nastavim sa takvim ponašanjem”, rekao je on.

Brojni italijanski političari pozdravili su ovaj događaj, a doskorašnji premijer Mateo Renci oglasio se i na svom Fejsbuku profillu, gdje je naveo i da je, sada kao građanin, pozvao Skjavonea da mu zahvali za ovaj gest. “Hvala Samuele, sretno Martina”, poručio je Renci u poruci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.