PR za Valentinovo: Kako zaraditi za 24 sata tuđe ljubavi

Lifestyle 14. feb 201716:39 > 16:41
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Danas je Valentinovo, Dan zaljubljenih. Dan zbog kojeg svake godine marketinške i PR kompanije zadovoljno trljaju ruke budući da tuđu ljubav naplate za 24 sata i povećaju profit. A zbog čega zaljubljeni parovi nasjednu na ovo svake godine?

Ova pitanja postavila je Olivia Blair u tekstu objavljenom na uglednom Independentu, pod naslovom Valentinovo 2017: Kako PR i marketinška industrija maksimiziraju profit za 24 sata ljubavi.

Svake godine, u trećoj sedmici januara kada se slegne prašina sa božićnih i novogodišnjih praznika, primijentimo duge redove u tržnim centrima koji su spremni ispeglati svoje novačnike zbog svojih partnera.

Crvene dekoracije su neizbježne za valentinovo, ručkovi i večere za dvoje su u ponudi svih restorana, dok svi oni koji su ‘single’ utorak poslijedodne provode na isti način na koji bi proveli bilo koji dan u sedmici.

Razglednice, čestitke, deokracije u vidu slatkih i čokoladnih poslastica su na izlozima svih prodavnica, a prema podacima OnBuy.com portala samo za Valentinovo se u Velikoj Britaniji potroši 2.3 miliona KM, tj. za jednodnevni praznik namijenjen parovima.

Individualno, muškarci u Britaniji u prosjeku potroše 80 KM (35 funti), a žene približno 60 KM (25 funti), a svaki deseti muškarac prema tvrdnji istog izvora za Valentinovo potroši 170 KM (75 funti). Valentinovo je komercijalizovano baš kao i svi vjerski, ali i praznici poput Noći vještica, Dana zahvalnosti i slično, a PR i marketinške kompanije svake godine imaju posebne strategije koje se primjenjuju prije i na dan 14. februara.

Ljubav je u zraku

Valentinovo se pominje još od vremena Williema Shakespeara. Prva srcolika pakovanja za čokoladu proizvedena su 1860. godine, a čestitke za Valentinovo su se počele proizvoditi 1913. godine.

PR ekspert Mark Borkowski je za Independent kazao da je Valentinovo postala velika konzumeristička prilika još pedesetih godina prošlog stoljeća, a da je u godinama i decenijama poslije uslijedila velika ekspanzija u vidu rastrošnosti za taj praznik.

Kompanije imaju priliku da unovče jedan dan, a PR mašine iza njih im pomažu. Brendovi to sve koriste sa dizajnom koji promoviše ljubav – a Borkowski je potvrdio da zapravo od Valentinova do Uskrsa kompanije najviše zarađuju.

Prodaju za Valentinovo stručnjaci iz marketinga i PR-a planiraju do osam mjeseci unaprijed, a evolucijom društvenih mreža – sve je postalo iznimno lakše. PR agencije koriste svoje klijente koje ubjeđuju da nastave koristiti njihove usluge, a potpomognuti cinizmom kupci, odnosno konzumenti padaju u zamke te troše novce koje nisu zaradili i nemaju pojma kako će ih otplatiti u periodu koji slijedi nakon.

Valentinovo je svakako dan visokih cijena, viših nego li za ostatak godine – a svaka industrija koja može unovčiti ovaj praznik, to i uradi, piše Olivia Blair za Independent.

Obzirom da je 21. stoljeće i vrijeme dosta lakših, slobodnijih i otvorenijih veza nego što je to ranije bio slučaj, Borkowski kaže da je to dodatna šansa za zaradu, jer se današnje ljubavi dosta razlikuju od prijašnjih.

“Što se više povećavaju šanse da slavite Valentinovo, to se više može turbo-napuniti”, kazao je. Dodatak svemu su i brojne dating aplikacije pomoću kojih i ‘single’ ljudi mogu naći način da 14. februar proslave s nekim, a takozvani ‘digital dating’ je poseban vid industrije koji će u godinama koje su ispred dobiti tek poseban zamah.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.